avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contribuie somaj la angajatul pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contribuie somaj la angajatul pensionar

Un angajat care este deja pensionat pentru limita de varsta trebuie sa plateasca contributia la somaj?
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
radusimionescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: radusimionescu , utilizator 09:18, 15 Septembrie 2016
1. Pentru un salariat care are si calitatea de pensionar nu se datoreaza contributia pentru somaj nici de catre angajator si nici de catre salariat.

2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.

Art. 19. - În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau pe bazã de contract de muncã temporarã, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributii la somaj (0.5%) pentru pensionari paralela2015 paralela2015 Buna ziua, Stiind ca atat angajatorul cat si angajatul datoreaza la bugetul asigurarilor pentru somaj o contributie de 0.5%, va rog sa-mi spuneti daca pentru ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 4 ore / pensie de invaliditate SimonaVucea SimonaVucea Buna ziua, pt un angajat cu 4 ore, care are si pensie de invaliditate grad 3, I se retine contributia la somaj? In acest caz este scutit de impozit, si ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime marcela2015 marcela2015 Buna ziua, sunt pensionar si m-a reangajat la aceeasi intreprindere imediat ce am iesit la pensie, avand mare nevoie de serviciile mele. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)