avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru

Buna ziua.
problema mea este urmatoarea: sunt de profesie operator alpinist utilitar si in luna august m-am angajat la o firma din domeniu telecomunicatiilor [EDITAT] Le-am solicitat sa-mi faca carte de munca. Au acceptat pentru ca aveau nevoie de mine, eu avand 10 experienta in domeniu. A trecut o luna si au zis ca luna urmatoare. Vazand ca nu au de gand sa ma angajeze cu acte, am inceput sa-mi caut altceva. La data de 23 octombrie am avut un proces si le-am solicitat o adeverinta ca sunt angajatul lor. Mi-au dat adeverinta chiar daca eu nu am semnat cu ei nimic, nici macar un simplu contract de colaboarare. Problema cea mai grava era ca nu dadeau salariile la timp. La ultimul salariu adica pe data de 1 noiembrie au amanat pe 10 nov, apoi pe 14 si apoi pe 17. Eu pe data de 13 am schimbat locul de munca si m-am angajat in alta parte. Pe data de 17 cand m-am dus sa-mi iau salariu mi-au spus ca mi-l vor da pe data de 10 dec pentru ca nu i-am anuntat ca plec. Eu in saptamana 13-18 nov trebuia sa stau acasa pentru ca ei nu aveau bani de deplasare, fiind plecata o alta echipa in tara pentru lucrarile pe care le aveau de facut. Doresc sa sa stiu ce pot sa fac in acest caz, adica care sunt sansele mele reale. Mentionez ca impreuna cu mine au mai plecat inca 3 colegi care lucrau tot fara acte si care in prezent lucreaza cu mine la noul loc de munca, si de asemenea ca meseria pe care o prestam implica risc major, deci daca nu avem asigurari de viata, macar echipamente adecavate, ca sa nu mai zic ca nici protectia muncii nu am facut-o la aceasta firma niciodata.Orele de munca nu se respectau si conditiile de deplasare erau sub orice critica adica cazarea si diurna.
Va multumesc si astept un raspuns.
Cu stima,
Stoica
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mariralu , utilizator 16:49, 18 Noiembrie 2011
Cel mai bine faceti (toti 4 fosti salariati) o sesizare la ITM in care precizati toate aspectele.
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
Adriana *, Consultant resurse umane
Intrebarea care se pune este daca in momentul de fata aveti CIM incheiat sau nu cu societatea respectiva. Ati demisionat? Salariu pentru care luna este cel neplatit?
CIM are chiar daca nu l-a semnat, altfel nu primea adeverinta de salariat necesara in proces.
Lichidarea lunii noiembrie se va face in luna decembrie.
In final, recuperarea salariilor restante se face prin chemarea in judecata a angajatorului.
O problema des intalnita in zilele noastre , munca la negru , eu banuiesc din ce ati spus dvs. ca ei nu v-au facut niciodata un contract de munca sau daca v-au facut a fost ilegal , dvs trebuie in primul rand sa primiti un exemplar si dupa consultare , etc trebuia sa il semnati cu mana dvs.

Pentru a afla daca ei v-au angajat , ar trebui sa va adresati ITM_ului, dar in primul rand trimiteti societatii unde "ati fost angajat" o scrisoare prin care solicitati sa vi se elibereze o adeverinta de vechime in munca si copie dupa acte depuse cu REVISAL la ITM. Fostul dvs. e obligat sa ma elibereze orice acte ce tin de munca depusa la ei in termen de 15 zile .
Scrisoarea o trimiteti cu confirmare de primire ( costa 5 lei ).

Daca soc. v-a mintit nu o sa va trimita nimic , apoi mergeti la ITM si le expuneti problema , ca ati lucrat la dansii si ati cerut o situatie si ei nu v-au raspuns , le expuneti si problema cu salariul si asteptati rezolvare .
Pentru ITM tot asa trebuie sa depuneti o declaratie , daca spuneti ca sunteti 4 persoane cu atat mai bine , faceti toti o declaratie si o semnati toti la sfarsit .Cand sunt implicate mai multe pers. e dosarul mai bun.
Pot sa va zic ca probleme vor avea daca anuntati ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nereguli la locul de munca Emilia-Stoica Emilia-Stoica De cand s-a angajat sotul meu are numai probleme ba i se promisese o suma de bani ca salariu lunar apoi a fost trimis 4 zile acasa si i-a fost scazut din ... (vezi toată discuția)
Solicitare documente fost angajat dani33 dani33 Buna ziua! Am fost angajatul unei companii pana cand mi-am dat demisia acum cateva luni. Intre timp, am pornit si un proces impotriva acesteia, deoarece nu ... (vezi toată discuția)
Pfa alpinist utilitar pfa alpinist pfa alpinist buna ziua! Recent am deschis un PFA pe baza unui atestat de alpinism utilitar, cu codurile CAEN urmatoare: 8122, 4334, 4399. Doresc sa stiu ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)