avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Plangere contraventionala, cum pot scapa de amenda?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Plangere contraventionala, cum pot scapa de amenda?

Buna seara, acum ceva timp, fiind deranjat de niste vecini de la scara alaturata, care se tot certau si vorbeau obscen, i-am apostrofat verbal pe fereastra.

Au chemat politia si unul dintre agentii care s-a prezentat la usa, mi-a atras atentia "sa-mi vad de treaba, pentru ca altfel voi primi amenda". Dar a solicitat si buletinul meu si al sotiei, trecandu-ne datele in agenda. Nu mi-a dat amenda pe loc, nu a a completat niciun proces verbal de fata cu mine, nu m-a informat ca ma amendeaza si nu mi-a dat niciun proces verbal ca sa-l semnez sau sa fac obiectiuni.

Astazi a adus un politist un proces verbal prin care sunt amendat cu 300 de lei conform art. 3 punctul 1 din legea 61/1991 (savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari
cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;)

In procesul verbal scrie:
in ziua de 15.09.2011, ora 22.40, locul. Str xy nr xy, a savarsit urmatoarele: A fost depistat pe palierul blocului nr. xy de pe Str. xy, nr. xy, scara 5, etajul 6 adresand injurii la adresa domnului X Y Z, injurii ce nu pot fi reproduse in acest inscris.


Ori eu nu am fost la data si ora mentionata la locul respectiv (e vorba de scara alaturata) iar eventualele injurii nu vad cum au fost constatate, eu doar apostrofand verbal vecinii pe fereastra anterior sosirii agentului de politie.

Mai este mentionat in procesul verbal:
Nu a fost de fata niciun martor deoarece persoanele de fata refuza sa semneze fiindu-le teama de contravenient


Iar la rubrica "Mentiuni (obiectii) ale contravenientului" este trecut:
Refuza sa semneze motivand ca nu o va plati pentru ca nu are chef.



Cateva intrebari am si eu:

Ce motive pot invoca pentru a cere anularea procesului verbal?

O pot cita ca martor pe sotie care sa ateste ca nu am fost informat de intocmirea procesului verbal, nu au fost alti martori de fata ("cei carora le e frica de contravenient") si nu mi s-a dat ocazia sa semnez procesul verbal si nici sa fac mentiuni?

Procesul verbal a fost adus in lipsa mea pe adresa parintilor, dar agentul care l-a adus a spus ca plangerea trebuie depusa la politie. In situatia asta cum procedez, adresez plangerea judecatoriei sectorului 4 (Domnule Presedinte, ...) si o depun
in doua copii la sectia de politie?

In subsidiar as vrea sa cer inlocuirea amenzii cu avertisment motivand ca fapta are pericol social redus, e prima sanctiune de acest gen pe care o primesc, situatia personala (sotia e somera iar eu nu obtin venituri), un bun comportament social (in
prezent sunt student la master).

Cum as putea atasa acte doveditoare la dosar (copii dupa adeverinte de la Adm. Financiara, copie dupa adeverinta de somaj, adeverinta de la facultate) ? Le depun odata cu plangerea la politie? Primesc o chitanta de la sectia de politie in care se mentioneaza plangerea si toate actele depuse? Cum pot verifica daca politia transmite catre judecatorie plangerea si toate actele depuse?

Este util sa invoc jurisprudenta CEDO (cauza Anghel contra Romaniei s.a.) conform careia contraventiile echivaleaza cu acuzatii de natura penala si ca atare acuzatul beneficiaza de inlesnirile oferite de legea penala (prezumtia de nevinovatie etc) si deci politia are datoria sa probeze fapta pe care se presupune ca am comis-o?


Imi puteti da, va rog frumos, alte sfaturi si idei?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dapyx , utilizator 14:29, 23 Noiembrie 2011
Plangerea se depune la judecatoria competenta teritorial.
Puteti solicita inlocuirea amenzii cu avertisment.
Daca in procesul verbal se mentioneaza un martor, soliictati instantei audierea acestuia.
inainte de a invoca cauza Anghel vs Romania analizati si noua decizie CEDO aflata aici :[ link extern ]
veti gasi o noua orientare a CEDO privind prezumtia de validitate a pv.
In rest, gasiti un martor care sa confirme prezenta dvs in alta locatie decit cea mentionata, la aceeasi ora. Sotia nu va fi un martor admisibil datorita relatiei dintre dvs. Daca erati in alta locatie, gasiti un martor care era in prezenta dvs in respectivul loc.
TDorina a scris:

Plangerea se depune la judecatoria competenta teritorial.
Puteti solicita inlocuirea amenzii cu avertisment.
Daca in procesul verbal se mentioneaza un martor, soliictati instantei audierea acestuia.


Politistul care a adus procesul verbal a spus ca trebuie sa depun plangerea la sectia de politie. In formularul tipizat de proces verbal scrie: "Contravenientul poate face plangere impotriva procesului verbal de constatare in 15 zile de la comunicarea procesului verbal. Aceasta se depune la unitatea din care face parte agentul constatator."

In procesul verbal nu se mentioneaza niciun martor.

matahachiro a scris:

inainte de a invoca cauza Anghel vs Romania analizati si noua decizie CEDO aflata aici :[ link extern ]
veti gasi o noua orientare a CEDO privind prezumtia de validitate a pv.
In rest, gasiti un martor care sa confirme prezenta dvs in alta locatie decit cea mentionata, la aceeasi ora. Sotia nu va fi un martor admisibil datorita relatiei dintre dvs. Daca erati in alta locatie, gasiti un martor care era in prezenta dvs in respectivul loc.


Pai decizia mentionata de dumneavoastra ( Ioan Pop c. României) " Curtea a concluzionat că, în prezenta cauză, autoritățile naționale și-au exercitat competența de apreciere pronunțând hotărâri motivate, pe baza dovezilor înfățișate de părți, respectând garanțiile art. 6 din Convenție." Ca atare nu-mi este favorabila.

Alt martor nu pot gasi, intrucat doar sotia a fost langa mine in perioada respectiva. Nu pot incerca sa o citez? Doar nu pot invoca ca martori vecinii de la apartamentele alaturate, care nu stiu daca au fost acasa si daca pot declara sau nu daca eu am comis fapta respectiva... :(


Ce motive pot invoca pentru a cere anularea procesului verbal? Pot susține ca "fapta nu exista" ?

In drept, ce articole de lege pot fi mentionate?
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
dapyx, utilizator
In alta ordine de idei, procesul verbal este datat 15.09 iar mi-e mi-a fost comunicat astazi, 22.11. 2011, deci la mai mult de doua luni de la intocmire. Procesul verbal fost dus la domiciliul unde locuiesc ai mei, i-a fost inmanat mamei de un politist in civil, nu i s-a cerut sa semneze nimic si nici nu i-a fost data nicio dovada ca a primit procesul verbal.

Eu, daca as vrea sa cer prescrierea conform art. 14 din OG nr. 2/2001, cum as putea sa procedez? Exista vreo dovada la politie cu data cand au inmanat procesul verbal?
La sectia de politie nu sunt inregistrate datele la care au fost inmanate procesele verbal? Eventual intocmite rapoarte care sa mentioneze inmanarea proceselor verbale? Vreau sa ma duc sectia de politie si sa obtin o dovada care sa ateste data la care mi-a fost remis procesul verbal.
M-as baza pe faptul ca au trecum mai mult de 2 luni de la data incheierii pv pana cqnd acesta mi-a fost remis si as cere prescrierea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda contravenþionalã conform legii nr. 61/1991 Caps Caps Bună ziua. Deşi speram să nu ajung niciodată într-o asemenea situaţie, iată că s-a întâmplat. În seara de 8 februarie am fost coborât din ... (vezi toată discuția)
Amendat fara a savarsi vreo contraventie faleza faleza am fost oprit de un agent de circulatie si dupa verificarea documentelor,a rovinietei ,a incarcaturii ,mi-a adus la cunostinta ca nu purtam centura de ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere dolce_2001 dolce_2001 Buna seara,as dori sa va cer parerea despre cum ar trebui sa procedez in urmatorul caz: La data de 11.10.2010 venind dinspre Soseaua Mihai Bravu ,cand am ... (vezi toată discuția)