avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sunt beneficiar de pensie de invaliditate gradul III, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sunt beneficiar de pensie de invaliditate gradul III, pot sa lucrez cu jumatate de norma?

Buna seara!
V-asi ruga sa ma lamuriti si pe mine daca dupa noua lege a pensiilor , pensionarii pe caz de boala cu gradul III mai au voie sa lucreze cu jumatate de norma.
Daca da in care articol e prevazut?

De asemeni m-ar interesa in cazul in care nu am voie sa lucrez cu jumatate de norma , daca pot incheia contract cu CNPAS pentru completarea stagiului de cotizare ( as mai avea nevoie de 8 luni pentru a implini stagiul complet de cotizare de 31 ani si 3 luni)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: marii_48 , utilizator 19:02, 27 Noiembrie 2011
Este vorba de art. 69 lit. c din legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
"In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca".

De asemenea la art. 118 alin. 1 lit. c din acelasi act normativ
"(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5). "
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Perioada in care sunteti pensionar de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie asa ca nu este neaparat nevoie sa mai platiti si contributie la pensie.
2. Asadar daca mai aveti inca 8 luni pensie de invaliditate dupa aceea puteti solicita pensie de limita de varsta.
3. Daca veti lucra cu maximum jumatate de norma (4 ore pe zi) vi se va retine si contributia pentru pensie si veti avea un punctaj mai bun la pensie.
Va multumesc tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate busubianca busubianca Buna seara Poate sa ma ajute si pe mine cineva in urmatoarea problema: O persoana cu pensie de invaliditate, gradul II si cu capacitate de munca 20% poate ... (vezi toată discuția)
Drept munca pensie caz boala aty1 aty1 sunt pensionata pe caz boala gradu 1 , as putea lucra cu jumatate de norma la un SRL, ? Sau as putea fi administrator ? exista vreo modalitate prin care sa fac ... (vezi toată discuția)
Drept munca pensionari de boala homereg homereg Daca sunt in pensie de boala gr. 2 am voie sa fiu asociat in SRL sau sa am Intrepr Individuala ??? Motivatie va rog ! (vezi toată discuția)