avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... lege organica-lege ordinara
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

lege organica-lege ordinara

Am si eu o nelamurire: Desi este ceva"de la sine inteles" unde pot gasi o reglementare in care sa se stabileasca expres o ierarhie intre legea organica si cea ordinara? Am vazut art. 73 din Constitutie dar nu este foarte explicit. Se enumera domeniile in care se poate legifera numai prin lege organica. Ar mai fi ceva in legea 24/2000, dar imi poate recomanda cineva alte texte? Eventual decizii ale Curtii Constitutionale? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:03, 6 Octombrie 2008
Eu nu inteleg intrebarea. Legea organica e mai "tare" ca cea ordinara, intervine in domenii de importanta mai mare. Nu stiu ce vrei sa gasesti.
sa inteleg ca singurul motiv pentru care este mai "tare" este acela ca intervine in domenii de importanta mai mare? M-ar interesa o decizie a Curtii Constitutionale in care sa se fi pus in discutie un "conflict" intre aceste 2 tipuri de legi. Si eventual un temei pe care sa se bazeze superioritatea fortei juridice a legii organice in raport cu cea ordinara. Pana acum, pare ca doar intervin in domenii diferite de reglementare.
Da, asta e singura diferenta. Legi organice se adopta numai in domeniile expres consacrate de constitutie, considerate de maxima importanta pentru sistemul legislativ roman. Ierarhia este lege constitutionala -> lege organica -> lege ordinara. In functie de asta difera si modul de vot si ordinea de conformare a legii inferioare cu cea superioara.
Există trei tipuri de legi:
• legi constituţionale
• legi organice
• legi ordinare.

Legile organice sunt cele adoptate de Parlament în domeniile de importanţă vitală pentru funcţionarea statului şi care sunt strict enumerate în art.73 din Constituţie.
Legea ordinară- este adoptată de Parlament pentru a reglementa domenii sociale de importanţă mai redusă pentru care nu este necesară adoptarea unei legi organice.
Deosebirile dintre legile organice si legile ordinare sunt date de poziţia lor ierarhică şi de modalitatea lor de adoptare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tip de lege petru gurau petru gurau Legea nr.329 din 2009 privind reorganizarea agentiilor...este lege organica? (vezi toată discuția)
Legea 329/2009 - ordinara sau organica? blackjack blackjack In ce categorie de legi se poate incadra Legea 329/2009, ordinara sau organica? (vezi toată discuția)
Care sunt consecintele juridice ale situatiei in care parlamentul adopta o lege ordinara care contravine unei legi organice adoptate anterior? sorinah sorinah care sunt consecintele juridice ale situatiei in care Parlamentul adopta o lege ordinara care contravine unei legi organice adoptate anterior?se poate?cum se ... (vezi toată discuția)