avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca indemnizatiile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca indemnizatiile aferente concediului prenatal si concediului postnatal

urmeaza sa nasc la mijlocul luni decembrie,iar seful nu imi plateste concediul medical prenatal si post natal ? este legal aceasta situatie ? multumesc.




Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:20, 2 Decembrie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47
....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
multumesc .
gabriela31 a scris:

urmeaza sa nasc la mijlocul luni decembrie,iar seful nu imi plateste concediul medical prenatal si post natal ? este legal aceasta situatie ? multumesc.





La ce data ati intrat in concediul prenatal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului prenatal dobosanca dobosanca Buna ziua, Angajatorul (societate comerciala) ar trebui sa plateasca concediul prenatal si postnatal, urmand sa isi recupereze banii de la casa de ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm atalinna atalinna Angajatorul nu mi-a platit concediul prenatal si postnatal.Cum se procedeaza cu sesizarea ce urmeaza sa o fac la ITM?Ce documentatie trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal cristinaioana27 cristinaioana27 Buna ziua Am o mare problema sunt in concediu de risc maternal si firma la care lucrez imi plateste concediul tot la 2luni in urma din luna ianuarie 2014 o sa ... (vezi toată discuția)