avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... imobil ipotecat -suma achitata, scoatere de sub ipoteca
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

imobil ipotecat -suma achitata, scoatere de sub ipoteca

cum trebuie procedat pt. scoaterea de sub ipoteca in cartea funciara a unui imobil? ipoteca a fost instituita pina la rambursarea unei sume, suma a fost deja achitata, iar cel care a primit suma si ar trebui sa semneze este greu de gasit fiind plecat din tara
Cel mai recent răspuns: olgabejat , utilizator 09:17, 7 Decembrie 2011
daca cel care trebuie sa va scoata bunul de sub ipoteca nu este de gasit va trebui sa va adresati instantei de judecata
asa m-am gindit si eu, dar va rog un raspuns, care ar trebui sa fie obiectul cererii?
sa dispuna instanta scoaterea de sub ipoteca sau altfel? mai precis, cum trebuie formulata cererea?
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
eugen82, utilizator
Va recomand o actiune in prestatie tabula, adica aceea actiune reala prin care cel indreptatit sa-si intabuleze in cartea funciara un drept real imobiliar poate cere instantei judecatoresti sa dispuna inscrierea acelui drept in cartea funciara , daca cel obligat refuza sa predea inscrisul necesar pentru stramutarea sau constituirea dreptului respectiv in favoarea sa.

Aceasta actiune urmareste sa scop obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca inscrisul de constituire sau de stramutare a dreptului imobiliar si sa serveasca la intabularea acestuia.

In esenta, printr-o asemenea hotarare se dispune numai inscrierea in cartea funciara a unui drept real in favoarea reclamantului.
Potrivit prevederilor art. 885 , al. 2 din Codul Civil radierea unui drept real se poate efectua cu consimţământul titularului , dat în formă autentică notarială.
Dacă acesta nu este în ţară pentru a se prezenta în faţa notarului este necesar să se promoveze o acţiune civilă în instanţă , prin care să se solicite instanţei să se constate plata creanţei şi radierea înscrierilor din cartea funciară.
Tariful este de 60 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in prestatia tabulara bogdamn bogdamn Buna ziua! Eu, ca persoana fizica, pot face o actiune in prestatia tabulara, sau trebuie neaparat sa fiu reprezentat de un avocat? Din ce am citit eu in ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara Ioanarp Ioanarp Buna! Ce presupune faptul ca esti parat intr-un proces care are ca obiect prestatie tabulara? Si in ce consta aceasta procedura? Ce ar putea contine o ... (vezi toată discuția)
Teren cumparat cu chitanta de mana - vanzatorul a decedat klaudiap klaudiap buna!ma numesc claudia si am 26 de ani...anul trecut in luna mai am cumparat un teren arabil cu chitanta de mana de la o doamna in prezenta a 3 ... (vezi toată discuția)