avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... prestatie tabulara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

prestatie tabulara

Buna! Ce presupune faptul ca esti parat intr-un proces care are ca obiect prestatie tabulara? Si in ce consta aceasta procedura? Ce ar putea contine o intampinare in acest tip de proces? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 20:29, 15 Martie 2012
Legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare republicata, ca urmare a modificarilor aduse prin Legea 247 din 2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, prevede in art. 33 ca in cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde, in privinta inscrierii, cu situatia juridica reala, sa se poate cere rectificarea sau, dupa caz, modificarea acesteia.
Actiunea in prestatie tabulara nu priveste erorile materiale savarsite cu prilejul inscrierilor in cartea funciara care pot fi indreptate la cerere sau din oficiu.
Orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca:
-inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil;
-dreptul inscris a fost gresit calificat;
-nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea;
-inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.
Nu se poate emite raspuns vis-a-vis de intampinare care se poate redacta numai in raport de actiunea adresata instantei de judecata

PRESTATIE TABULARA
= Actiune reala prin care cel indreptatit sa-si intabuleze in cartea funciara un drept real imobiliar poate cere instantei judecatoresti sa dispuna inscrierea acelui drept in cartea funciara , daca cel obligat refuza sa predea inscrisul necesar pentru stramutarea sau constituirea dreptului respectiv in favoarea sa.

Aceasta actiune urmareste sa scop obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca inscrisul de constituire sau de stramutare a dreptului imobiliar si sa serveasca la intabularea acestuia.

In esenta, printr-o asemenea hotarare se dispune numai inscrierea in cartea funciara a unui drept real in favoarea reclamantului.
Dumneavoastra fiind parat in aceasta cauza, trebuie sa va supuneti cuprinsului inscrisurilor car impicit atesta dreptul real asupra unui imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in prestatia tabulara bogdamn bogdamn Buna ziua! Eu, ca persoana fizica, pot face o actiune in prestatia tabulara, sau trebuie neaparat sa fiu reprezentat de un avocat? Din ce am citit eu in ... (vezi toată discuția)
Imobil ipotecat -suma achitata, scoatere de sub ipoteca eugen82 eugen82 cum trebuie procedat pt. scoaterea de sub ipoteca in cartea funciara a unui imobil? ipoteca a fost instituita pina la rambursarea unei sume, suma a fost deja ... (vezi toată discuția)
Teren cumparat cu chitanta de mana - vanzatorul a decedat klaudiap klaudiap buna!ma numesc claudia si am 26 de ani...anul trecut in luna mai am cumparat un teren arabil cu chitanta de mana de la o doamna in prezenta a 3 ... (vezi toată discuția)