avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legitima aparare

Aud o stire la TV , textul aproximativ suna cam asa:
"un politist din Vaslui, a intervenit intr-o altercatie si a fost injunghiat de catre agresor; pentru a se apara, politistul a folosit pistolul din dotare"
Stiu ca pentru a se considera legitima aparare, nu poti folosi o arma mai puternica decat a agresorului. In cazul de mai sus, politistul s-a aparat folosind pistolul din dotare. mai este bvorba de legitima aparare sau se aplica alta lege ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters213050 , utilizator 12:05, 12 Decembrie 2011
Da, politistul a fost in legitima aparare, intrucat atat cutitul , cat si pistolul sunt instrumente-arme apte sa ucida.Deci, cum agresiunea a constat intr-un atentat la viata politistului si acesta a folosit un mijloc echivalent , adica apt sa puna in pericol viata agresorului.
Arma s-a folosit in mod legal.
@legally_aid

"intrucat atat cutitul , cat si pistolul sunt instrumente-arme apte sa ucida"

@BX

"Arma s-a folosit in mod legal."

:duh:

Daca un politist intervine intr-o altercatie dintre doi sau mai multi indivizi, pe care dintre acestia ii poate impusca legal (in legitima aparare)? Pe unul, pe altul (dupa simpatie) sau pe toti pe rand?
Si unde? In picior pentru imobilizare sau direct in cap? Cu sau fara somatie prealabila? Cu sau fara foc in aer? (Detalii tehnice interesante).

Un vehicul (ca si cel din imagine) poate fi considerat un instrument apt sa ucida? :duh: (vezi filmul Rambo) :tooth:

Pistolul din dotare ar putea fi si pistolul-mitraliera AK-47? Cu incarcator mare sau mic? :rofl:
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
Acele detalii tehnice de obicei depind de ce zic unii martori, deci nu deseori reflecta realitatea.
Daca politistul 'x' a impuscat pe cineva din prima in cap, daca nu exista martori,nu il opreste nimic sa mai traga un foc in piciorul victimei si unul in aer.
In cazul actual, din moment ce respectivul a fost injunghiat, nu se mai pune problema de mai sus.

Pentru ameliorarea unor altercatii de genul celei descrise de tine, nu se folosesc arme de foc, ci alte tipuri de arme neletale (gaz lacrimogen de exemplu).

In rest...e prea mult loc de interpretat. Daca aveti o sticla PET, banda izolatoare si o arma de foc, conform legii actuale, sticla PET poate fi considerata componenta de arma si pentru ea puteti primi o incadrare la NRASM.

In legislatie sunt multe asspecte...aberant de interpretabile dar in acelasi timp interesante.

Cert e ca cel putin la noi in tara, drepturl la aparare este foarte restrictionat. In momentul asta, din p.d.v. legal e mai avantajos pentru agresor.Aici ar trebui un pic mai multa ordine.

Problema aditionala e ca o altfel de abordare s-ar putea transforma lejer in abuz, data fiind debandada si coruptia actuala .

AK-47 ?
Nu. Politia nu este dotata cu arme automate. Alea sunt prezente doar de la Jandarmerie sau unitati speciale de interventie in sus si in general nu sunt arme de asalt exterior, ci arme de interventie in spatiu inchis sau cel mult mediu ca marime. Armele automate de asalt exterior/spatii intinse/raza lunga sunt doar in dotarea Armatei.

P.S. AK47 are un singur tip de incarcator, cel cu 30 de cartuse. Alte variatiuni sunt varitante 'custom' care oricum nu se vor folosi de autoritati.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
BX, utilizator
In acest caz, daca am inteles bine, vorbim de infractiunea de ultraj, vatamare corporala, iar in ceea ce priveste politistul, acesta de regula, se prezuma a fi in stare de necesitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este adevarat ca in legitima aparare conteaza arma si nu intentia agresorului? Insanity66 Insanity66 Va rog sa nu radeti, este adevarat ca daca cineva ma ataca cu un cutit si eu pun mana pe un cutit mai lung, raspunsul meu este disproportionat? Este adevarat ... (vezi toată discuția)
Apărarea - arme neletale - legea 295/2004 - discuții Tetriss Tetriss Buna ziua, Doresc sa aplic pentru un permis de arma neletala, din motive intemeiate. Mentionez ca nu sunt de rea-credinta si doresc sa folosesc arma, conform ... (vezi toată discuția)
Ultraj alexandru_dumitru alexandru_dumitru In urma cu un an am iesit la o discoteca , acolo un prieten care era cu mine a varsat doua sticle de bere si au venit bodyguarzii si l-au scos afara urmadu-l ... (vezi toată discuția)