avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Apărarea - arme neletale - Legea 295/2004 - Discuții
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Apărarea - arme neletale - Legea 295/2004 - Discuții

Buna ziua,
Doresc sa aplic pentru un permis de arma neletala, din motive intemeiate. Mentionez ca nu sunt de rea-credinta si doresc sa folosesc arma, conform legii doar in caz de legitima aparare (nici macar in poligoane autorizate nu doresc sa incerc). Am citit, citesc si recitesc de cateva ori Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor.
Am cateva intrebari la care nu gasesc raspunsuri pertinente. As dori, pe cat se poate, ca raspunsurile dvs. sa fie in conformitate cu legile in vigoare. Punctual:

1. Conform legii, este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în următoarele condiţii:
- în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;.
Doresc o detaliere, dpdv legal, pt. locuri aglomerate . Dacă mă deplasez cu metroul/cu transportul public am voie sa port arma? De ex. dimineata la 8 metroul este aglomerat, duminica la ora 20 nu este aglomerat.
Daca raspunsul de mai sus este negativ, putem trage concluzia ca arma poate fi purtata doar daca mergem pe jos, pe străzi neaglomerate, fără să intrăm in niciun magazin, fără sa utilizăm niciun mijloc de transport. Practic, atunci se pune problema, cand avem voie să ieșim cu arma pe stradă (in toc, bineinteles) ?

2. Detin, pe strada, arma neletala. Doresc sa intru intr-un magazin sau intr-o institutie publica. Cum procedez cu arma? Veti spune: Nu-ti lua arma daca mergi in magazine. Dar totusi, se poate intampla acest fapt. Cum se procedeaza legal? Se anunta paza magazinului/institutiei?

3. Cum se procedeaza la un eventual uz de arma? (repet, in caz de legitima aparare/stare de necesitate)? 1. Se avertizeaza infractorul, 2. Se trage un foc de arma in plan vertical, 3. Daca totusi, infractorul ramane violent se trage la picior. Este acesta algoritmul ? (cate focuri de arma se trag in plan vertical ? ). Nicaieri in lege nu se specifica ce masuri trebuie luate inainte de a executa un foc de arma.

4. Pornind de la utilizarea armei strict in conditii de legitima aparare, sau stare de necesitate, avem scenariul: Agresorul se indreapta spre mine, cu intentia de a ma ataca (fizic). Avertizez persoana in cauza, dar aceasta nu se linisteste – incepe sa atace. Scot arma, moment in care ii solicit sa nu se mai miste. De aici avem 3 cazuri.
1. Se sperie, ramane nemiscat. Am dreptul, sub amenintarea pistolului, (fara sa execut un foc de arma), sa-l imobilizez pe infractor pana la sosirea organelor competente (respectiv, politie) ? Pot fi acuzat de amenintare (avand in vedere legea complet proastă din Romania) daca il imobilizez pe suspect (il oblig sa nu fuga, pana la sosirea echipajelor de politie)? Este o chestiune destul de delicată (eventual un avocat sau un politist mă poate lămuri).
2. Fuge . Am dreptul, sa il urmaresc si sa-l somez sa se opreasca sau doar politia are dreptul sa faca asta? În cazul în care fuge (după un atac fizic asupra mea, sau după o tâlhărie), ce drepturi am, în calitate de deținător de armă, pentru a-l opri?
3. Ataca, caz in care, pornesc procedura (somare, foc de avertisment in plan vertical, etc).

Vă adresez aceste intrebari, pentru a fi in completă legalitate dacă se va intampla vreodata sa fiu nevoit sa fac uz de arma. Legea este ambiguă, neclară, incompletă, intrepretabilă. Și orice interpretare a noastră, poate fi considerată greșită, și în consecință suportăm rigorile legii. Doresc să evit pe cât posibil orice probleme cu legea.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2015
Tetriss, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters331166 , utilizator 23:11, 11 Iunie 2015
Cere detalii de la Politia Judeteana in a carei raza de domiciliu te afli , iti explica ei mai bine ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pistol cu bile de cauciuc Nafets Nafets Buna ziua, Ma gandesc sa cer un permis pt pistol cu bile, neletal. Imn ce conditii pot folosi o astfel de arma? O pot folosi doar in cazul unui atac in casa ... (vezi toată discuția)
Pistol cu bile Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Astazi am aflat ca un prieten de-al meu s-a folosit de pistoletul cu bile pe care il avea asupra sa in timp ce iminent parea sa fie agresat de un individ cu ... (vezi toată discuția)
Spray autoaparare piper aby12 aby12 Buna ziua, doresc sa stiu daca spray-ul de autoaparare pe baza de piper tb declarat la Politie pt a-l putea detine? Daca mi se acorda dreptul de a-l detine, ... (vezi toată discuția)