avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cetatean cu dubla cetatenie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cetatean cu dubla cetatenie

Sunt un cetatean cu dubla cetatenie, romana si americana. La plecarea din America am uitat pasaportul romanesc acasa. Ajuns in Romania solicit eliberarea certificatului meu de nastere pe care l-am pierdut . Pot solicita ridicarea certificatului cu pasaportul strain(american)?
Nu puteti. Aveti nevoie de un act de identitate romanesc.
Nu vad de ce ar fi obligatoriu pasaportul romanesc. Cetatenii straini care se nasc in Romania sau persoanele care au pierdut/renuntat la cetatenia romana nu mai pot obtine duplicate ale actelor de stare civila? Eu cred ca se poate obtine certificatul de nastere in baza pasaportului strain. Cel putin asa mi s-ar parea normal.
Scrie undeva ca daca am dubla cetatenie trebuie sa fiu luat ca cetatean roman atata timp cat ma aflu pe teritoriul Romaniei? Ce daca sunt roman, daca eu vreau sa ma declar doar cetatean american si fac dovada cetateniei mele cu pasaportul american, este vre-o lege care sa ma oblige sa nu fac asta? Vreau sa mi se elibereze certificatul de nastere pe baza pasaportului strain, nu vreau sa mai fac alte acte de identitate pentru ca nu vreau in ziua respectiva sa ma declar roman. Ma poate cineva impiedica sa fac acest lucru?
@Justitarul71, cu cine va certati? Ca nu va inteleg.
@Ares, cu mine se cearta Justitiarul, avem o discutie mai veche despre principiile de drept referitoare la cetatenie si faptul ca un stat il va considera cu intaietate cetatean al sau, chiar daca are si cetatenia altui stat. Nu te poti prezenta la politie doar ca cetatean american daca ai si cetatenia romana.

Am verificat. Un cetatean strain care are documente de stare civila inregistrate in Romania poate sa le ceara in baza documentului de identitate strain. Problema pe care o vad eu este ca in certificatul de nastere sunteti cetatean roman, astfel ofiterul de stare civila va poate cere act romanesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Calatorie minor din spania in romania ionstoica ionstoica copilul are parinti cu cetatenie romana,copilul are numai certificatul de nastere spaniol ce trebuie facut pentru a putea veni toti trei in romania(parintii si ... (vezi toată discuția)
Fiul meu are 21 de ani si vrea sa obtina carte de identitate ... d2011 d2011 Fiul meu are 21 de ani si vrea sa obtina carte de identitate si domiciliul in Romania. Ce trebuie sa faca pentru a obtine prima carte de identitate considerand ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie magdai75 magdai75 Buna ziua. Am o problema si caut rezolvarea, si am dat peste siteul acesta si am zis sa-mi incerc norocul. Sunt o romanca cu dubla cetatenie ... (vezi toată discuția)