avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Fiul meu are 21 de ani si vrea sa obtina carte de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Fiul meu are 21 de ani si vrea sa obtina carte de identitate ...

Fiul meu are 21 de ani si vrea sa obtina carte de identitate si domiciliul in Romania. Ce trebuie sa faca pentru a obtine prima carte de identitate considerand deasemenea urmatoarele:
1. El este cetatean american, nascut in Statele Unite, cu certificat de nastere american, desigur conform legii americane cu resedinta in USA la momentul actual
2.Parintii, eu si sotia mea, suntem conform legii romanesti, cetateni romani cu domiciliul in Romania si resedinta in Statele Unite. Amandoi parintii avem dubla cetatenie, americana si romana.
3.Avem deja o locuinta in Romania ca domiciliu, deci fiul nostru ar avea dovada de primire in spatiu locativ fara nici o problema.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 05:37, 30 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Transcriere certificat de nastere .
Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot solicita transcrierea care îi priveşte în registrele de stare civilă române de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul de reşedinţă.
[ link extern ]

2. Acte carte de identitate
[ link extern ]
Nu este deloc atat de simplu asa cum vi s-a raspuns , fiul d-voastra chiar daca are ambii parinti cu cetatenie romana trebuie sa parcurga toate procedurile pentru obtinerea cetateniei romane ca orice alta persoana lucru care implica multa birocratie si dureaza cativa ani de zile .[ link extern ] /
Ba este chiar atât de simplu :)

Capitolul II Dobândirea cetățeniei române

Articolul 4
Cetățenia română se dobândește prin:
a) naștere;
b) adopție;
c) acordare la cerere.
A. Prin naștere

Articolul 5
(1) Copiii născuți pe teritoriul României, din părinți cetățeni români, sunt cetățeni români.
(2) Sunt, de asemenea, cetățeni români cei care:
a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinți este cetățean român;
b) s-au născut în străinătate și ambii părinți sau numai unul dintre ei are cetățenia română.
(...)
[ link extern ]

Procedura pentru transcrierea certificatului în SUA e destul de complicată, dar se rezolvă:
[ link extern ]

Numai că pentru a avea carte de identitate ar trebui să își stabilească domiciliul în țară, ceea ce nu știu dacă se vrea. Ar însemna că inclusiv domiciliul fiscal îl va avea aici.
Varianta pentru a beneficia, de exemplu, de drepturile cetățenilor români în UE fără să aibă obligații fiscale față de țara noastră ar fi pașaportul de cetățean român cu domiciliul în străinătate,
Da , pe hartie pare simplu dar eu am scris din proprie experienta , nepoata mea nascuta in SUA din parinti romani cu dubla cetatenie a obtinut cetatenia romana dupa ani de zile si nenumarate cerinte . Nu aveti de unde sa stiti daca nu treceti prin asta si cine este interesat se va convinge pe parcurs .
Poate nepoata nu avea toate documentele de care e nevoie, altfel mi-e greu să înțeleg de ce a parcurs procedura de obținere a cetățeniei - mult mai stufoasă și greu de îndeplinit decât asta de transcriere. Fie și doar prin prisma șederii în România timp de 8 sau 5 ani.
Ați deschis, măcar de curiozitate, link-urile ca să vedeți ce scrie în ele?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Decembrie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil nascut in sua implinit 14, acte necesare pt inscriere certificat nastere in ro michelle66 michelle66 Buna Ziua, Copilul meu este nascut in SUA, a implinit deja 14 ani, eu am dubla cetatenie. Vreau sa inregistrez certificatul de nastere in Romania pentru ca ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)
Inregistrare casatorie alexandru9591 alexandru9591 Cum se poate (daca se poate) inregistra in Romania, o casatorie incheiata in Statele Unite? Care sunt documentele necesare si unde se pot depune! Ambii soti, ... (vezi toată discuția)