avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Avansarea profesionala
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Avansarea profesionala


Sunt angajata pe o functie pe perioada nedeterminata la o institutie de stat ce apartine de consiliul judetean . Am fost avansata in grad profesional in 2008. In 2011 am fost in concediu fara plata(timp de 1 an).Cum pot avansa in grad profesional? Din cati in cati ani? Cine imi poate da baza legala? In anul 2012 as putea avansa pe o treapta superioara?Vreau baza legala!

Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 14:22, 11 Decembrie 2011
Buna seara,

Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici,
Sectiunea 4 - Promovarea functionarilor publici si evaluarea performantelor profesionale
Art. 63
In cariera, functionarul public poate promova in functia publica si poate avansa in treptele de salarizare, in conditiile legii. Promovarea in clasa, promovarea in grade profesionale si avansarea in trepte de salarizare nu sunt conditionate de existenta unui post vacant.
Art. 64
(1) Promovarea este modalitatea de dezvoltare a carierei prin ocuparea unei functii publice superioare.
(2) Promovarea in gradul profesional imediat superior celui detinut de functionarul public se face prin concurs sau examen, organizat anual, prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii concursului sau examenului. Fisa postului functionarului public care a promovat in functia publica se completeaza cu noi atributii si responsabilitati.
Art. 65
(1) Examenul de promovare in gradul profesional se organizeaza de autoritatea sau institutia publica, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in limita functiilor publice rezervate promovarii, cu incadrarea in fondurile bugetare alocate.
(2) Pentru a participa la examenul de promovare in gradul profesional imediat superior celui detinut, functionarul public trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al functiei publice din care promoveaza;
b) sa aiba cel putin 2 ani vechime in treapta de salarizare din care avanseaza;
c) sa fi obtinut cel putin calificativul „bine“ la evaluarea performantelor individuale in ultimii 2 ani;
d) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.
(3) Functionarii publici care nu indeplinesc conditiile de vechime prevazute pentru promovarea in gradul profesional imediat superior celui detinut pot participa la concursul organizat, in conditiile legii, in vederea promovarii rapide in functia publica.
Art. 66
Pentru a participa la concursul de promovare intr-o functie publica de conducere, functionarii publici trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie absolventi de masterat sau de studii postuniversitare in domeniul administratiei publice, management sau in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
b) sa fie numiti intr-o functie publica din clasa I;
c) sa indeplineasca cerintele specifice prevazute in fisa postului;
d) sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 57 alin. (6);
e) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.

Sper ca aceste informatii va vor fi de folos.... o seara placuta
Avansarea in treptele de salarizare nu mai este valabila.
Legea 284/2010 salarizarea personalului bugetar!!!!!!!!!
mentionez ca nu sunt functionar public ci persoana bugetara cu studii superioare(pe un post prevazut cu studii superioare). Vreau sa stiu la cati ani se avanseaza in grad profesional pe urmatoarea treapta de ierarhizare?

Legea 284/2010 se aplica in momentul de fata? Daca nu ce lege se aplica acum sau pt anul 2012. Da-ti-mi va rog baza legala care se aplica pt personalul bugetar care vrea sa avanseze in 2012 pe o treapta superioara. Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Aveti o obsesie cu "avansarea" aia?...:hammer:
Se numeste PROMOVARE!...

Acesta este textul de lege aplicabil in anul 2011 pentru personalul contractual (nu pentru functionarii publici unde ati postat mesajul...:hammer:)...
Pentru ce va fi in 2012, doar guvernul poate sa va lamureasca daca va ramane in vigoare sau ce alte "acte normative" va mai emite...

LEGE-CADRU nr. 284 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice
ART. 26
(1) Încadrarea şi promovarea personalului plătit din fonduri publice pe funcţii, grade sau trepte profesionale se fac potrivit prevederilor din statute sau alte acte normative specifice domeniului de activitate, aprobate prin legi, hotărâri ale Guvernului sau act administrativ al ordonatorului principal de credite.
(2) În situaţia în care promovarea personalului bugetar în funcţie, grad sau treaptă profesională nu este reglementată prin statute proprii, promovarea se face de regulă pe un post vacant existent în statul de funcţii.
(3) În situaţia în care nu există un post vacant, promovarea personalului plătit din fonduri publice în funcţii, grade sau trepte profesionale se va face prin transformarea postului din statul de funcţii în care acestea sunt încadrate într-unul de nivel imediat superior.
(4) Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizează pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru, ce se aprobă prin hotărâre a Guvernului, dacă nu este reglementată altfel prin statute sau alte acte normative specifice.
(5) Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 în 3 ani, în funcţie de performanţele profesionale individuale, apreciate cu calificativul "foarte bine", cel puţin de două ori în ultimii 3 ani, de către comisia desemnată prin dispoziţie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte sindicatele sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor.
(6) Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanţelor profesionale individuale, de către conducătorul instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic, prin acordare de calificative: "foarte bine", "bine", "satisfăcător" şi "nesatisfăcător". Ordonatorii principali de credite stabilesc criteriile de evaluare a performanţelor profesionale individuale conform criteriilor prevăzute la art. 5 lit. c) şi pot stabili şi alte criterii de evaluare în funcţie de specificul domeniului de activitate.

Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
Tanjiani, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avansare in treapta functionar public functionar public In momentul in care un functionar public indeplineste conditia de vechime pt. avansare(sau promovare), institutia este sau nu obligata sa-l avanseze? Motivatia ... (vezi toată discuția)
Avansare functionari publici idadovici idadovici Daca s-au eliminat treptele de salarizare a functionarilor publici, si eu am examen de promovare in grad (de pe consilier principal, pe consilier superior), o ... (vezi toată discuția)
Avansare in grad profesional foltalucian foltalucian Lucrez in sistemul bugetar din anul 1994, cand am fost incadrat pe studii medii. Deorece din 1994 si pana in prezent nu am fost avansat la termenele legale, ... (vezi toată discuția)