avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general dauna totala auto
Discuție deschisă în Contabilitate în general

dauna totala auto

Buna ziua! In urma unui accident auto o societate care are ca specific de activitate prestari activitati service auto , primeste despagubire de la firma de asigurare o despagubire in valoare de 15.018 LEI considerata paguba totala. Valoarea de intrare a masinii este de 38.984 lei din care amortizare aferenta este de 5840 lei .Firma incaseaza despagubirea si isi repara autoturismul cheltuielile de reparare find aproximativ 8000 lei. In acest caz care va fi valoarea de inventar a masinii si trebuie ajustat TVA?
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 12:49, 12 Decembrie 2011
Inteleg ca nu veti casa mijlocul de transport , il veti repara ajustarea TVA dedusa initial, conform art. 149 alin. 2 lit. a, se efectueaza in situatia in care mijloacele fixe distruse se afla in perioada de ajustare de 5 ani.la scoaterea din evidenta, la casare, se ajusteaza TVA.Mijlocul fix va realiza venituri iar in aceasta situatie nu i se anuleaza dreptul de deducere.
Incasarea despagubirii 5121=7581 de 15.018 lei
Veniturile din dauna sunt impozabile, deoarece au fost recunoscute si cheltuielile cu polita de asigurare
Chletuieli cu reparatiile :manopera 641=421 materiale piese de schimb 602=302 suma lor fiind de 8000 lei .Cum valoarea cheltuielilor este mai mica decat venitul din dauna incasat ele sunt deductibl fiscal.
Referitor la valoarea mijlocului fix se pot inregistra ajustari ale valorii lui in urma unei expertize tehnice.681=291
Multumesc pt raspuns , TVA aferent pieselor auto necesare reparatiei este deductibil tinand cont de faptul ca contul 7581 nu presupune colectarea TVA?
Reparatia este efectuata in ateliere proprii de persoana care este proprietara bunului,
- se deduce TVA aferenta cumpararilor de bunuri si servicii necesare efectuarii reparatiei realizate in ateliere proprii, in conditiile prevazute la art. 145-147 din Codul fiscal;
- se intocmeste un deviz care cuprinde lucrarile efectuate si materialele utilizate, fara TVA care se deduce, conform art. 145-147 din Codul fiscal, pe baza caruia societatea de asigurare va face plata despagubirii.
Mai multe detalii gasiti aici[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli aferent dosar dauna sacko sacko Sa- produs un accident rutier. C/v reparațiilor aferent autovehicului implicat, ce se află în dotarea firmei transportatoare, este efectuat de o firma ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in contabilitate dauna totala autoturism ioanaep ioanaep care sunt inregistrarile contabile in cazul in care a avut loc un accident in urma caruia autoturismul a fost declarat dauna totala? Precizez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Facturare service auto goe1973 goe1973 Am o societate (platitoare de TVA) de service auto.Repar autoturisme avariate si primesc banii in cont de la societatile de asigurare dar nu imi deconteaza ... (vezi toată discuția)