avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat - unde se depun actele, pot pastra acelasi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat - unde se depun actele, pot pastra acelasi medic de familie?

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema legata de calitatea de coasigurat.
Situatia mea este urmatoarea: in momentul de fata eu nu lucrez, iar sotul este in concediu pentru cresterea copilului. Din cate am inteles eu pot sa devin coasigurata lui, dar trebuie sa depun cateva acte. Noi avem domiciliul in jud. Gorj, iar sotul lucra (pentru ca acum este in concediu pentru cresterea copilului) in Bucuresti, avand medicul de familie la locul de munca. Eu practic sunt inscrisa la un medic de familie din jud. Gorj.
1. Eu unde trebuie sa depun actele necesare, la CASS Gorj sau Bucuresti?
2. Eu pot sa pastrez acelasi medic de familie?
3. Avand in vedere ca sotul a intrat in concediu pentru cresterea copilului din septembrie 2011, dar pana acum nu a primit decizia (probabil pt ca lucreaza cu un statut special, cadru MAI), eu trebuie sa astept pana primeste el respectiva decizie?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:20, 13 Decembrie 2011
Pentru a fi coasigurat, sotul dvs, trebuie sa depuna o declaratie la locul de munca ca sunteti in intretinerea lui. si sa anexeze declaratia dvs. pe proprie raspundere ca nu aveti venituri sau ca aveti venituri sub 250 lei.
Cel mai bine sa intrebati la personal sau financiar care sunt exact actele de care aveti nevoie.
Din moment ce sotul are contractul de munca suspendat pt ca se afla in concediu pt crestere copil, nu trebuie sa mai depuna la serviciu nimic. Am inteles ca trebuie sa depuna la casa de sanatate decizia cum ca este in concediu pt crestere copil, dar nu stiu cum trebuie sa procedez avand in vedere ca el are locul de munca intr-un oras, iar noi avem domiciliul in alt oras.
Dat fiind ca sotul este cadru MAI,nu cumva este asigurat la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J?
Daca da,atunci si dvs. veti deveni coasigurat si veti benefica de servicii medicale oferite tot de aceasta casa.Va veti putea gasi si un medic de familie din Gorj care are contract cu aceasta casa ,unde va veti putea inscrie.
Daca doriti sa beneficiati de servicii medicale oferite de furnizorii CNAS,atunci sunt proceduri de indeplinit care tin de transferul de fonduri intre case si este mai dificil.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Pentru a fi coasigurat, sotia trebuie in primul rand declarata in intretinere, conform Codului Fiscal. Dupa ce apare in declaratia de coasigurati, poate beneficia de asigurare de sanatate.
Persoanele in intretinere se declara la locul de munca, nu in alta parte.

Dar in acest caz nu stiu cum trebuie procedat, avand in vedere ca sotul este in concediu de ingrijirea copilului si nu are venituri de la locul de munca.
Poate intrebati la casa de sanatate cea mai apropiata, macar sa aflati cum trebuie sa procedati.
Pentru coasigurat:

Ordinul nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate

ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
d) pentru soţul, soţia şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sã ateste relaţia de rudenie sau cãsãtoria cu persoana asiguratã, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declarã cã are în întreţinere persoana respectivã;
i) pentru persoanele care se aflã în concediu pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 3 ani, actul de identitate şi decizia emisã de direcţiile judeţene de muncã, familie şi egalitate de şanse, respectiv de Direcţia de Muncã, Familie şi Egalitate de ªanse a Municipiului Bucureşti;


Alte discuții în legătură

Eu sunt in concediu pentru cresterea copilului, sotul poate sa fie coasigurat? dariaalexandra dariaalexandra Buna ziua!Sunt in perioada indemnizatiei de crestere copil,sotul meu nu are medic de familie,are niste probleme de sanatate care necesita spitalizare,operatie ... (vezi toată discuția)
Asigurare in sistemul public de sanatate camellia_camy camellia_camy As dori sa va rog daca se poate sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare: In cazul in care sotia este incadrata cu carte de munca si plateste asigurarile la ... (vezi toată discuția)
Coasigurare kis_ioana kis_ioana pot fi coasigurat dupa mama mea? (vezi toată discuția)