avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare in sistemul public de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare in sistemul public de sanatate

As dori sa va rog daca se poate sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare:
In cazul in care sotia este incadrata cu carte de munca si plateste asigurarile la sanatate,sotul poate merge pe asigurarea ei daca are probleme de sanatate ?Care sunt conditiile pe care acesta trebuie sa le indeplineasca ?Ce defineste calitatea de coasigurat ?Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ufpuf , utilizator 09:27, 13 Iulie 2011
Sotul, sotia sau parintii fara venituri proprii, aflati în întretinerea unei persoane asigurate medical, pot beneficia de toate facilitatile pe care le ofera o asigurare medicala, în calitate de coasigurati. Insa, pentru a dobîndi statutul de coasigurat, trebuie sa îndepliniti cîteva conditii. Persoanele care vor sa devina coasigurate trebuie sa ia de la Administratia Financiara un certificat care sa ateste ca nu au nici un fel de venituri proprii. De asemenea, titularul asigurarii trebuie sa-si anunte angajatorul ca are o persoana în întretinere, iar acesta sa elibereze o adeverinta prin care atesta ca titularul are toate platile la zi.
Urmatorul pas îl reprezinta vizita la medicul de familie, care, pe baza actelor enumerate anterior, va încadra persoana respectiva ca si coasigurat.






Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va rog sa imi spuneti daca pot sa o trec pe mama mea la deducerea personala,
pentru a o lua in intretinere (coasigurat servicii medicale) in situatia in care nu
realizeaza niciun fel de venit , nu are proprietati, iar tatal meu este pensionar cu
o pensie de 1000 ron. Ma intereseaza si baza legala pentru ca in institutia unde
lucrez (bugetar) contabilul sef imi spune ca nu o pot lua in intretinere pentru a
beneficia de servicii medicale , atata timp cat tatal meu traieste si realizeaza
venit. Din cate stiu eu sunt asigurati prin efectul legii doar copii pana la 18 ani sau dupa caz pana la 25, iar sotul (sotia) fara venit prin declaratie notariala data de sotul care realizeaza venit, dar pe care tatal meu nu vrea sa o dea, deci mama mea fiind neasigurata. Ce trebuie sa fac?
Va multumesc!
Mama dvs este coasigurata prin sotul dansei care este pensionar.
Daca prezentati la medic un cupon recent de pensie a tatalui (sotul mamei, certificatul de casatorie si BI mamei, atunci mama poate beneficia de aceasta asigurare de drept.
Nu vad de ce sa fie nevoie de o declaratie a taatalui dvs, este suficient sa aveti de la el un cupon de pensie.
Daca ma puteti ajuta cu un raspuns, mama mea are mari dureri de spate, nu munceste si nici nu se poate pensiona, are doar 24 de ani pe cartea de munca desi munceste de 38, daca eu sunt angajata, de scurt timp(cu carte de munca la actualul loc de munca, ce-i drept) poate beneficia de asigurarea care e platita de angajator ?
camellia_camy a scris:

As dori sa va rog daca se poate sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare:
In cazul in care sotia este incadrata cu carte de munca si plateste asigurarile la sanatate,sotul poate merge pe asigurarea ei daca are probleme de sanatate ?Care sunt conditiile pe care acesta trebuie sa le indeplineasca ?Ce defineste calitatea de coasigurat ?Va multumesc !







Trebuie sa se faca dovada calitatii de coasigurat pt. sot.Dovada calităţii de coasigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, eliberat de CAS,(Casa de Asigurari de Sanatate).
Pentru soţul aflaţ în întreţinerea unei persoane asigurate,respectiv sotia trebuie sa se prezinte :
-act de identitate,
-certificat de casatorie
- declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii,
- o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate ,respectiv sotia,prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;

Alte discuții în legătură

Cine beneficiaza de asigurare cass gabriela06072002 gabriela06072002 Buna ziua. Recunosc ca imi este o oarecare jena pentru intrebarea care urmeaza s-o pun. De asemenea recunosc ca nu cunosc legislatia in domeniu. Dar imi aduc ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Social-asigurari sanatate Jenovaghost Jenovaghost Pe scurt: mama mea nu are nici un venit, are 60 ani si nu are asigurare medicala. Cum as putea sa o iau in intretinerea mea-fiind copilul ei- si sa beneficieze ... (vezi toată discuția)