avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldurii la comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldurii la comun

as dori sa stiu daca legea in care si locatarii cu centrale termice de apartament mai platesc o cota parte la sistemul centralizat mai e valabila.am inteles ca nu mai e valabila.daca s a abrogat care este acea lege?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:03, 19 Decembrie 2011
Fiind in aceeasi situatie va dau un raspuns de la organe asa zis competente.Veti plati in continuare spatiile comune(ca sa fiu mai explicit,radiatoare pe casa scarii daca este cazul,tevi subsol,tevile din casa daca este cazul).In privinta celor din urma daca demonstrati ca ati facut o izolare corespunzatoare a acestora conform cu cerintele furnizorului sau a firmei care va face calculatia(in cazul ca imobilul are repartitoare)nu le veti mai platii.
In rest insistati la presedinte in scopul izolarii tevilor de la subsol spre a nu mai prelua si parte din sarcina acestora.
Izolarea tevilor nu exclude plata caldurii la comun.
Norma de calcul a caldurii este exprimata si aprobata prin Ordinul 343/2010 ANRSC, autoritate competenta de-a binelea sa elaboreze aceste norme.

In blocurile cu repartitoare, incepand cu acesta iarna, este obligatorie inventarierea sistemul de incalzire din fiecare condominiu, care inventariere va scoate la iveala procentul pentru caldura la comun de la coloanele din subsol, tevi verticale si spatii comune incalzite.
Acest procent aplicat facturii de caldura va da o valoare care va fi impartita tuturor apartamentelor, in functie de cota-parte indiviza, indiferent daca ele sunt sau nu conectate la sistemul de incalzire centralizata, deci si celor cu CT.

Daca blocurile nu si-au facut aceasta inventariere, atunci ele vor reveni la plata in functie de cota-parte indiviza de dinainte de contorizare.
Aceasta presupune sa se convoace o AG unde sa se hotarasca empiric un procent pentru caldura la comun care sa se aplice, asa cum am spus mai sus, tuturor apartamentelor, iar diferenta fata de suma facturata sa fie impartita restului apartamentelor conectate la sistem tot in functie de cota-parte indiviza.
Cum spuneti dvs. inseamna ca AG se convoaca numai in cazul platii caldurii in functie de cota-parte indiviza.
Avand in vedere dispozitiile Legii 325/2006, a serviciului public de alimentare cu energie termica, care in art. 29 prevede ca ,, in cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatori montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri si stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobat in adunarea generala a asociatiei de proprietari, in baza metodologiei cadru elaborate de catre ANRSC''.( CAPITOLUL VI , sectiunea a 4-a Repartizarea costurilor, Art.29-(1) )
Deci, in ambele cazuri hotarasc( la inceputul sezonului) proprietarii alimentati printr-un bransament termic comun in AG.
In adunarea generala se consulta si proprietarii care nu sunt bransati la bransamentul termic comun pentru partea de tevi verticale sau incalzirea din spatiile comune care se vor incalzite.
Izolatia de pe tevile verticale nu se ia in calcul pentru cei care folosesc bransamentul termic comun pentru a nu mai ingreuna calculul. Pentru ceilalti proprietari se recomanda o izolare cat mai buna a tevilor verticale pentru a se apropia cat mai mult de scaderea totala ( a se vedea ultimele recomandari ale ANRSC, exista un topic special deschis unde asa scrie : ca se recomanda).
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
johnpescar, utilizator
Hotarasc proprietarii in baza metodologiei cadru elaborate de catre ANRSC Asa trebuia sa bolduiti.
In rest, cred ca n-ati inteles mesajul meu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343 din 2010 danielgiurgiului danielgiurgiului Acesta se aplica si pentru sezonul 2011-2012? Ce se poate intampla daca nu este respectat? (vezi toată discuția)
Despre caldura la bloc..... YETY YETY Partile comune ale instalatiei de termoficare Intrebare 1 Sunt debransat de la sistemul de incalzire centralizat . In cazul cand incalzirea apartamentului ... (vezi toată discuția)