avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament

Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde sunt proprietari cu centrale proprii si alti proprietari alimentati cu caldura in sistem centralizat.
Va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiecare trebuie să plătească ceea ce consuma.
Pentru proprietatea comună pe spațiile comune consumul se face conform legii.
Tocmai ca nu stiu ce lege

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Fiecare trebuie să plătească ceea ce consuma.
Pentru proprietatea comună pe spațiile comune consumul se face conform legii.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 325/2006 art. 38 alin. (2) precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, proportionala cu cota indiviza.
Pentru repartizare consum parti comune, initial se realizeaza inventariere a sistemul de incalzire de pe scara/condominiu. si se stabileste un coeficient global pentru coloana comuna din subsol, tevile verticale si caloriferele din fiecare apartament conectat la sistemul centralizat.
Coeficientul global se calculeaza in functie de suprafata radianta a corpurilor de incalzire;
Lunar,locatarii contorizati declara pentru fiecare calorifer un index pe care il arata repartitorul.
Se face diferenta fata de luna anterioara
Exista un repartitor pe coloana comuna din subsol care va arata si el o diferenta consum.
Pentru fiecare corp de incalzire (coloana principala din subsol, tevile verticale si calorifere) se inmulteste aceasta diferenta de index cu coeficientul lui stabilit la inventariere.
Rezulta de aici un numar de unitati echivalent termice.
Consumul exprimat in Gcal de pe factura se imparte la acest total de unitati echivalent termice, rezultand cate Gcal reprezinta 1 unitate echivalent termica;
Urmeaza sa se stabileasca cate Gcal s-a consumat pe coloana principala separat, pe tevile verticale separat si pentru fiecare apartament pe calorifere separat.
Partea de spatii comune si tevi verticale (ajustat cu un coeficient de amplasament) se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza tuturor apartamentelor indiferent ca ele sunt conectate sau deconectate, cu tevi acoperite sau cu tevile la vedere.
Diferenta intre dv. si alte apartamente deconectate de la retea este data de cota-parte indiviza diferita, dar si de coeficientul de amplasament diferit de la etaj la etaj.
Ordin nr. 483/2008 - privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice

Art. 6. - Pe data intrarii în vigoare a prezentului ordin, Metodologia de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica în imobile de tip condominiu, prevazuta în anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala nr. 233/2004 pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 862 din 21 septembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si Contractul-cadru de furnizare a energiei termice pentru utilizatori de tip urban (asociatii de proprietari/locatari sau persoane fizice asimilate acestora, societati comerciale, institutii publice), prevazut în anexa nr. 2 la acelasi ordin, se abroga.

ordinul 483/2008 s-a abrogat Ord. 233 (modificat cu Ord. 255/2006)
Ordinul 233/2004 ANRSC s-a abrogat numai Anexa 1
Consumul pe partile comune se imparte apartamentelor in functie de suprafata utila (repartizarea pe cota-parte indiviza).
Cota-parte indiviza si SET-urile corpurilor de incalzire sunt singurele valori fixe din acest calcul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Locatarul care are centrala proprie plateste dupa consumul propriu si in plus cota indiviza comuna.
LEGE nr. 196 din 12 iulie 2021
pentru modificarea și completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006.
ar. 49 ...(2) Proprietarii apartamentelor individuale și ai spațiilor cu altă destinație decât cea de locuit situate în imobile de tip condominiu, care nu sunt conectate la rețeaua de alimentare cu energie termică, plătesc o cotă-parte proporțională cu cota-indiviză, din cheltuielile cu energia termică înregistrată la branșamentul condominiului, cotă-parte stabilită conform regulamentului/metodologiei privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 as dori sa stiu daca legea in care si locatarii cu centrale termice de apartament mai platesc o cota parte la sistemul centralizat mai e valabila.am inteles ca ... (vezi toată discuția)