avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Reprezentant legal Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Reprezentant legal Asociatie

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in cadrul unei Asociatii, AGA a hotarat modificarea conducerii, respectiv schimbarea Presedintelui. Hotararea de modificare nu a fost inregistrata deocamdata. Intrebarile mele sunt:
1. exista un termen in care trebuie inregistrate modificarile? (in lege nu am gasit nimic)
2. Cine este reprezentantul legal la momentul actual? Presedintele vechi sau cel care a fost numit acum?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 23 Decembrie 2011
Nu e un termen dat prin lege, e adevarat, dar nici nu puteti amana cu lunile inregistrarea tuturor hotararilor ce tin de noua conducere si de modificari la statut. Noua conducere isi preia atributiile dupa ce s-au facut alegerile in adunarea generala iar termenul de inregistrare ar trebui sa fie 10 ..15 zile la judecatorie.
In acest sens, sunt aplicabile prevederile OG nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii . Actul normativ nu prevede nicio prevedere referitoare la termenul in care se va depune astfel de modificari ... in acest sens :
Art. 33. - (1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociatiei se face prin inscrierea modificarii in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul asociatia, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 8-12.
(2) Cererea de inscriere a modificarii va fi insotita de hotararea adunarii generale, iar in cazul modificarii sediului, de hotararea consiliului director.
(3) Despre schimbarea sediului se va face mentiune, daca este cazul, atat in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei vechiului sediu, cat si in cel aflat la grefa judecatoriei noului sediu. In acest scop, o copie a incheierii prin care s-a dispus schimbarea sediului va fi comunicata din oficiu judecatoriei in circumscriptia careia asociatia urmeaza sa-si aiba noul sediu.

In vechea reglementare cu privire la asociatiile fara scop patrimonial , legea prevedea : Art.93. - Orice modificare in compunerea organelor de directie si administratie si in atributiile lor, schimbarile de domiciliu, orice numire si inlocuire a unui administrator, director sau contabil, orice modificare a statutelor si in genere a organizarii sau scopului persoanei juridice, modificarea, dizolvarea, lichidarea, numirile sau inlocuirile lichidatorilor, toate vor trebui sa fie imediat declarate grefei, spre inscriere in registru si spre publicare.

Pe mine ma intereseaza in primul rand reprezentantul legal intrucat trebuie semnater anumite documente si nu stim cine poate face asta acum cand s-a schimbat reprezentantul.
In acest caz, reprezentantul asociatiei este presedintele ales ... el va semna documentele respective ....
Actele semnate de catre presedintele nou ales sunt opozabile tertilor, din moment ce modificarile in componenta organelor de conducere nu au fost inregistrate la Judecatorie?

Alte discuții în legătură

Modificari la statutul unui ong ACRAFE ACRAFE Salut, Daca vreau sa aduc modificari Statutului unui ONG ce acte sunt necesare si unde se face inregistrarea noilor modificari? Pentru punct de lucru nou ... (vezi toată discuția)
Schimbarea sediului unui ong din galati in bucuresti luminita_gab luminita_gab ce acte imi sunt necesare pentru schimbarea sediului unui ong ? care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a face aceasta modificare? (vezi toată discuția)
Act constitutiv? madi1206 madi1206 Buna ziua! Daca o asociatie non-profit schimba toti cei trei membri fondatori, sediul social .... pentru asta este nevoie de un nou act constitutiv / statut ... (vezi toată discuția)