avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE MOSTENIRE

Buna seara,va prezint urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati un sfat; bunica mea a murit in noiembrie 2011,mostenitori 2 copii dintre care tatal meu care este in strainatate si sora lui care este in tara in localitatea unde se afla si mostenirea.Poate sora lui sa ceara mostenirea si in numele lui(el vine in tara in mai 2012)?
Cel mai recent răspuns: bluesky80 , utilizator 20:04, 28 Decembrie 2011
Tatal dvs trebuie in termenul de optiune succesorala de 1 an sa dea declaratie de acceptare a mostenirii la Consulatul Romaniei in Tara unde se afla si poate sa va dea o procura dvs sa l reprezentati la dezbaterea succesiunii. O poate mandata si oe sora dansului, insa trebuie sa dea declaratia de acceptare a succesiunii care va fi inregistrata la Registrul de Optiuni Succesorale.
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Buna seara
Sora nu poate cere mostenirea in numele fratelui sau ,numai daca fratele nu se prezinta la notariat in urma comunicarilor notariale ,apoi poate fi dat renuntator tacit si sora va beneficia de intraga mostenire.Este bine ca tatal dumitale sa trimita o declaratie notariala de acceptare a succesiunii.Daca tatal vine acasa in luna mai 2012 este in termen,sunt numai 6 luni de la deschiderea succesiunii.Probabil ca sora a specificat ca mai este un mosteitor ,deci sigur notarul i-a transmis doamnei ca succesiune se dezbate la venirea fratelui,sau varianta cu renuntarea tacita.
Dumneavoastra trebuie sa urmariti cum decurg lucrurile ,si cand matusa d-voastra merge la notariat este bine sa fiti de fata.
O seara buna.
Va multumesc frumos! In conclunzie tatal meu ar trebui sa trimita o declaratie notariala de acceptare a succesiunii inainte de a venii in tara pentru a fi mai sigur. Din pacate eu nu sunt in relatii bune cu matusa mea si nici nu suntem in aceeasi localitate. O seara placuta!
bluesky80 a scris:

bunica mea a murit in noiembrie 2011,mostenitori 2 copii dintre care tatal meu care este in strainatate ...
(el vine in tara in mai 2012)


Bunica a murit DUPA intrarea in vigoare a noului cod civil.
Prin urmare, termenul de optiune succesorala (prev de art 1103 NCC) se implineste in noiembrie 2012 (un an de la data mortii).

Cum tatal dvs. vine in mai 2012 poate sa dea atunci declaratia de acceptare la un notar din tara si daca vrea poate sa dezbata si mostenirea.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar sau proces la judecatorie? stallone84 stallone84 Bună ziua. Problema mea constă în felul următor: tatăl meu are o soră şi ambii părinţi decedaţi. Tatăl meu a decis că nu are nevoie de vreo parte ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire efuionut efuionut Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)
Buna seara!fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul ... Aida2016 Aida2016 Buna seara!Fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul din partea tatalui(sotul meu ,mort inaintea socrului),alaturi de matusa(sora sotului ... (vezi toată discuția)