avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Soţul meu a lucrat 19 ani până-n 1990 după care a plecat în Canada. S-a întors în 2008 şi 3 ani a urmat a doua facultate la zi, după care s-a încadrat în muncă.

Este bolnav de diabet zaharat gr.II insulinodependent, cardiopatie ischemică cu 2 stenturi la inimă, nefropatie gr.III, boală cronică de rinichi st.II, hipertensiune arterială cu risc foarte mare, retinopatie diabetică cu hemoragie retiniană ochi st. aflată în tratament.

În ce condiţii sau dacă este posibil să se pensioneze medical?
Cel mai recent răspuns: mariadragut , utilizator 23:57, 3 Ianuarie 2013

Buna seara
Binenteles ca se poate pensiona pe caz de boala ,la asemenea diagnostice ,nici nu cred ca ar putea exista un impediment.Este cu adevarat caz medical .
Sarbatori fericite si SUCCES
@gelanina

Sunteti medic expert al asigurarilor sociale sau consilier juridic? :acute:
Chiar daca ati fi medic, fara analize si documente medicale nu puteti trage asemenea concluzii. Am rugamintea sa cititi ceea ce scriu mai jos.


@mariadragut

Tot ceea ce puteti sa aflati pe un forum este daca, in raport cu varsta, sotul a realizat stagiul necesar prevazut de Legea nr. 263/2010 pentru a beneficia de pensie de invaliditate. Pentru aceasta este necesar sa precizati data nasterii sotului dvs. Mai departe, incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a medicului expert al asigurarilor sociale.
30.08.1953
Sotul dvs. are varsta de 58 de ani. Potrivit art. 73 din Legea nr. 263/2010, stagiul pe care trebuie sa-l realizeze o persoana de varsta sotului dvs. pentru a beneficia de pensie de invaliditate este de 26 de ani.

De la 1 noiembrie 2011 a intrat in vigoare Acordul in domeniul securitatii sociale dintre Romania si Canada, ceea ce inseamna ca perioada lucrata in Canada va fi valorificata in Romania inclusiv in ceea ce priveste acordarea pensiei de invaliditate. Mai departe, luati legatura cu medicul.
Vă mulţumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate mariadragut mariadragut În urmă cu un an a fost depus dosar pentru pensia de invaliditate de gr.II. Întrucât persoana avea doar 21 de ani lucraţi în România şi 20 de ani în ... (vezi toată discuția)
Incadrare legea nr.263/2010 art.79 alin.1 lit.a iacobmihai iacobmihai as dori sa stiu daca ma pot incadra ca \'nerevizuibil\'[sunt pensionat gr.2 pe caz de boala] diagnostice:diabet zaharat insulinodependent,cardiopatie ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - diabet gabrielsavu gabrielsavu Care este sansa mea de a fi pensionat inainte de vreme sau cand pot fi pensionat si in ce conditii ? Am 54 de ani, Sufar de diabet insulino-dependent din anul ... (vezi toată discuția)