avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

În urmă cu un an a fost depus dosar pentru pensia de invaliditate de gr.II. Întrucât persoana avea doar 21 de ani lucraţi în România şi 20 de ani în Canada, dosarul a fost respins şi trimis în Canada. În septembrie anul trecut legea s-a schimbat şi am depus o nouă cerere. Mi s-a spus că trebuie să aştept răspunsul din Canada. În maxim o lună răspunsul va veni. Statul canadian a dat aviz favorabil, dar nu ştim care-i răspunsul comisiei medicale canadiene. La comisia medicală din România persoanei i s-a prelungit încă 2 ani pensia. Bolile de care suferă persoana sunt: diabet zaharat isulinodependent, cardiopatie ischemică, hipertensiune cu risc ridicat de infarct, boală de rinichi gr.III, retinopatie diabetică cu dezlipire de retină, neuropatie la membrele inferioare. Am văzut că legea a suferit modificări în aprilie 2013. Sincer, nu prea pricep ce prevede.

Întrebări:

Ce prevede noua lege? La cei 60 de ani ai persoanei invalide trebuie obligatoriu 26 de ani în ţară? Se pot lua în consideraţie anii lucraţi în Canada?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:55, 12 Iunie 2013
1. - Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.
- Pensionarea pentru invaliditate nu mai este conditionata de un anumit stagiu de cotizare in functie de varsta.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.

3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. - Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

5. Raspunsurile primite de la colega mea, dna Gabriela Pintea, specialist in domeniu, pe
www.avocatnet.ro/content/for...
sunt valabile si acum, mai putin conditia cu vechimea necesara in functie de varsta (s-a modificat legea intre timp).

6. Asadar reluati procedura de solicitare a pensiei pentru invaliditate.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
decizia medicală este prelungită cu încă 2 ani cu pensie de gr: II. Dosarul e plecat în Canada de 1 an de zile. Aşadar, în caz că răspunsul acolo e negativ, în ţară se reia dosarul fără să i se ceară perioada de 26 de ani, eventual se ţine cont de anii lucraţi în Canada.

Vă mulţumesc frumos pentru răspuns
1. Se poate emite decizia de pensionare si fara sa se tina cont de stagiul de cotizare din Canada.

2. Dupa ce vine dosarul din Canada se poate face, eventual, o recalculare a pensiei.
Din septembrie anul trecut de când au fost modificări la lege, funcţionarii de la Casa de Pensii Iaşi nici n-au vrut să discute până la venirea răspunsului din Canada. Deşi am depus atunci o nouă cerere pentru pensia din România. Se dovedeşte încă o dată că nu cunosc legea şi nici nu-şi asumă răspunderea funcţiilor pe care le au.Între timp, un om grav bolnav (revenit în ţară chiar cu dorinţa de-a -şi face meseria de profesor, nu să cerşească la statul român) a trebuit să se descurce doar cu acei 234 de lei acordaţi pentru handicap gr.II.Vă mulţumesc încă o dată. Sunteţi oameni minunaţi aici.
Incercati sa faceti o sesizare, pe e-mail, la Casa Nationala de Pensii Publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate mariadragut mariadragut Soţul meu a lucrat 19 ani până-n 1990 după care a plecat în Canada. S-a întors în 2008 şi 3 ani a urmat a doua facultate la zi, după care s-a ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - diabet gabrielsavu gabrielsavu Care este sansa mea de a fi pensionat inainte de vreme sau cand pot fi pensionat si in ce conditii ? Am 54 de ani, Sufar de diabet insulino-dependent din anul ... (vezi toată discuția)
Ce beneficii au angajatii care sunt si incadrati intr-un grad de handicap ? gabrielcpg gabrielcpg Am 52 de ani si diabet zaharat tip I - insulino dependent de 31 ani. Nu am solicitat niciodata ceva de la protectia sociala sau alte comisii. Am dobandit in ... (vezi toată discuția)