avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale taxe si impozite
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

taxe si impozite

La inceputul anilor '60, casatorita fiind, mama mea a dobandit o locuinta de serviciu pe care, ulterior, conform inlesnirilor legislative din anii '90, a cumparat-o cu plata in rate. De mai bine de 12 ani nu mai exista rate de achitat si nici alte taxe, cu exceptia impozitului anual, imobilul fiind achitat in integralitate. Nu poseda loc de parcare auto, nici autoturism sau alte terenuri.
In urma cu 18 luni, mama a decedat. In apartament locuieste in continuare tatal meu, pensionar, aflat in evidenta serviciului social de specialitate cu handicap grav, gradul 4, constand in amputarea diabetica a ambelor picioare, 3 infarcturi miocardice, afectiuni oculare severe evolutive etc. Ca forma de venit are pensia de vechime neintrerupta plus ajutorul social pentru gradul maxim de handicap.

Intrebari:

1. Am inteles ca ar exista o prevedere legala in lumina careia tatal meu ar fi scutit de plata impozitului pe imobil?
2. In caz contrar, de care anume taxe si impozite ar putea fi scutit?
3. Cum se identifica prevederile respective (lege, OG, OUG, art, lit. alin.)?
4. Care este modalitatea legala de aplicare a legii, ce documente trebuie depuse si unde anume, altfel spus, ce demersuri trebuie intreprinse?
5. Data de la care prezumtivele prevederi se aplica este identica cu data decesului mamei mele, respectiv de cand a ramas singur in imobil?

Precizari:
Tatal meu este sotul supravietuitor, unul si acelasi cu care mama era casatorita la data dobandirii imobilului ca locuinta de serviciu si, respectiv, la data cumpararii lui in rate
Nu exista alti mostenitori directi, decat eu, in calitate de fiica
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:26, 2 Ianuarie 2012
legea 448/2006 republicata
[ link extern ]
Art. 26
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
b) scutire de la plata impozitului pe cladire si teren
La administratia financiara se depune cerere [ link extern ] .
Va fi scutit pt jumatate din impozitul datorat, dupa dezbaterea mostenirii, va beneficia de scutire de impozit pe cota sa de proprietate.
art 249 cod fiscal
(4) În cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spaţiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru clădirea respectivă.

Ar mai fi o conditie, ca tata sa foloseasca acesta proprietate ca locuinta ( sa aiba domiciliul la acea adresa )

Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Tatal meu nu are alt domiciliu, decat cel declarat la adresa respectiva, unde si locuieste din anii '60.
Este imperios necesara dezbaterea mostenirii sau este de ajuns prezentarea certificatului de deces al mamei, impreuna cu documentele care atesta gradul de handicap al tatalui?
Ar trebui sa dezbateti succesiunea ca daca finalizati dezbaterea succesiunii pana se implinesc 2 ani de la deces, nu platiti impozit pe mostenire de 1% din valoare.

Tata va beneficia de scutire incepand cu luna urmatoare aprobarii cererii si pana dupa dezbaterea succesiunii si intabulare, va fi scutit doar pt jumatate din impozit ( partea mamei o platiti integral )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar si/sau mostenitor vpatrana vpatrana Subiect: Scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar si/sau mostenitor Sunt persoana cu handicap grad doi. Sunt unicul fiu al tatalui meu. In 1999 ... (vezi toată discuția)
Scutire taxe si impozite ciorasteanustanel ciorasteanustanel Mama este cu handicap grav si tatal este decedat. Pentru casa si terenul pe care l-au avut impreuna va plati impozit? Mentionez ca nu s-a dezbatut mostenirea ... (vezi toată discuția)
Certificat de handicap, gradul 2 omega1969 omega1969 Buna ziua, Concret as dori un raspuns punctual in legatura cu urmatorul subiect: Parintii mei au cumparat o casa prin 1975 (eu pe atunci aveam vreo 5 ani). ... (vezi toată discuția)