avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui de familie al minorului nãscut ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui de familie al minorului nãscut într-o relaþie de concubinaj

Buna ziua,
In urma unei relatii de concubinaj am un copil recunoscut ulterior nasterii. Copilul poarta numele meu de familie. As vrea sa poarte numele de familie al tatalui. Potrivit noului Cod Civil am inteles ca schimbarea numelui de familie se poate face pe cale administrativa cu acordul ambelor parti. Sau noul Cod Civil este aplicabil numai copiilor nascuti dupa 1.10.2011? Daca este nascut inainte de 1.10.2011 schimbarea se face numai in urma unei hotarari judecatoresti?

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
n_adina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Hobitzi , utilizator 19:32, 20 Februarie 2012
Dispozitiile Codului in ce priveste raporturile de familie se aplica si raporturilor juridice anterioare, ce fac obiectul unor procese in curs de solutionare. Acum problema dvs, din punctul meu de vedere nu are legatura cu aceasta aplicare a legii unor raporturi juridice nascute anterior, intrucat schimbarea de nume o faceti acum, in temeiul legii care este in vigoare si care se aplica in acest moment. Faptul ca s-a nascut copilul anterior intrarii in vigoare a Codului nu are importanta cata vreme dvs solicitati schimbarea numelui dupa intrarea in vigoare a acestor dispozitii legale. In cazul dvs se aplica fara dubou dispozitiile NCC.
Am gasit acest articol: Art 450(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin.. In baza acestui articol pot schimba numele copilului? Mentionez inca o data ca recunoasterea copilului s-a facut ulterior nasterii, dar in momentul in care s-a facut recunoastrea (in iunie 2010) ni s-a spus ca pentru a schimba numele de familie trebuie deschisa actiune in instanta.
Buna ziua,
Revin cu intrebarea pusa mai sus : Potrivit noului Cod Civil am inteles ca schimbarea numelui de familie se poate face pe cale administrativa cu acordul ambelor parti. Sau noul Cod Civil este aplicabil numai copiilor nascuti dupa 1.10.2011? Daca este nascut inainte de 1.10.2011 schimbarea se face numai in urma unei hotarari judecatoresti?
Am intrebat un avocat care mi-a spus ca legea este aplicabila si pentru copii nascuti inainte de 1.10.2011 dar la Starea Civila am primit alt raspuns. Oricum doamna de acolo era prea putin informata cu privire noul Cod Civil. Daca raspunsul este afirmativ v-as ruga sa imi dati articolul in baza caruia pot face aceasta schimbare pe cale administrativa.

In concluzie copilul este nascut in 2001 si filiatia fata de tata a fost stabilita in 2010 prin declartie la Oficiul de Stare Civila. Atat eu cat si tatal suntem de acord ca numele de familie al copilului sa fie al tatalui

Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
n_adina, utilizator
Buna seara,
pe forum legat de intrebarea mea am gasit si urmatorul articol
www.avocatnet.ro/content/for...
La Starea Civila am primit raspus ca pot schimba numele numai prin hotarare judecatoreasca. Care este adevarul???!!!




Acum cativa ani se intampla in felul urmator:dupa ce tatal l-a recunoscut prin declaratia data la primarie,i se elibereaza certificat de nastere,care e tot cu numele mamei,in schimb la numele tatalui in loc de liniuta apare numele acestuia.Cu acest certificat de nastere chemati in instanta tatal,sau invers tatal pe Dvs.:)),pentru "incuviintarea numelui".Dupa asta primiti citatie,va prezentati amandoi la tribunal,va dati acordul sa poarte numele tatalui in fata judecatorului,apoi peste cateva saptamani va vine hotararea judecatoreasca acasa,prin posta.Cu hotararea mergeti inapoi la primarie si i se va elibera certificat de nastere cu numele nou primit de la tata.Ce simplu,#-o,nu-i asa?La noi a durat tot procedeul cam 8 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cu acordul tatalui marinamar marinamar Buna seara, Am si eu o intrebare, dintr-o relatie de concubinaj s-a nascut un copil. La nastere tatal nu l-a recunoscut, dar dupa 3 ani tatal l-a recunoscut ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)