avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti

Buna ziua
Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui.
Parintii nu sunt casatoriti.
Ma intereseaza modalitatea prin care nou-nascutul poarta doar numele tatalui.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:26, 9 Noiembrie 2011
Noul cod civil:

Numele copilului din afara casatoriei
Art. 450
(1) Copilul din afara casatoriei ia numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
(2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acordul parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declara de catre parinti, impreuna, la serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art. 449 alin. (3).
(3) In cazul in care copilul si-a stabilit filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 449 alin. (2) si (3).

Numele copilului din casatorie
Art. 449
(1) Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor sai.
(2) Daca parintii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. In acest caz numele copilului se stabileste prin acordul parintilor si se declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila.
(3) In lipsa acordului parintilor, instanta de tutela hotaraste si comunica de indata hotararea ramasa definitiva la serviciul de stare civila unde a fost inregistrata nasterea.
Este cazul sa faca o declaratie notariala sau se rezolva la maternitate declararea paternitatii si alegerea numelui?
Odata cu inregistrarea nasterii minorului, tatal da o declaratie de recunoastere a minorului in fata serviciului de stare civila si totodata impreuna stabiliti prin acord care va fi numele copilului.
Copilul poate lua numele unuia dintre dvs.sau numele dvs. reunite , daca nu aveti un nume comun.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume copil cu parinti necasatoriti flavius1980 flavius1980 Buna ziua, As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul. Multumesc, (vezi toată discuția)
Incuviintare purtare nume fara acord mama Justitiarul711 Justitiarul711 Cum poate un tata sa-si recunoasca copilul si sa-i dea incuviintarea purtarii numelui, fara acordul mamei, in fata ofiterului de stare civila? (vezi toată discuția)
Nu vreau sa depind de tatal copilului Ramona321 Ramona321 Buna ziua, voi naste in curand si nu sunt casatorita, as vrea sa aiba numele meu de familie copilul, dar sa apara in certificatul de nastere numele tatalui. ... (vezi toată discuția)