avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incadrare juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incadrare juridica

Intrebarea nu se bazeaza pe o situatie de fapt reala. Este o discutie pur subiectiva, insa se doreste un raspuns obiectiv.

In data de 01.xx.xx, Ionescu Popescu in calitate de Notar Public, fara a tine seama, desi cunostea actele puse la dispozitie de vanzator, a omis sa mentioneze in contractul de vanzare cumparare, faptul ca imobilul supus vanzarii este grevat de sarcini. Fapta notarului este infractiune ? Care este incadrarea corecta a faptei?
Cel mai recent răspuns: ContSters213050 , utilizator 13:09, 10 Ianuarie 2012
daca nu este eroare materiala, atunci se poate retine neglijenta in serviciu. desi se poate argumenta si faptul ca respectivele acte au fost vazute de catre cumparator si deci omisiunea nu ar fi trebuit sa afecteze cumparatorul. un cumparator diligent ar fi trebuit sa vada extrasul de CF inaintea semnarii contractului de v/c
ca sa raspund in termeni juridici... "Depinde" :)) de cum "a omis". Merge pe inf de fals, inselaciune etc.
Daca nu a avut intenti... merge o neglijenta in serviciu zic eu...
Notarul are atributii de serviciu in sensul codului penal sau al legii de organizare a profesiei de notar, pentru a putea vorbi de o infractiune in legatura cu atributiile de serviciu ?
Mihai-Jus a scris:

Notarul are atributii de serviciu in sensul codului penal sau al legii de organizare a profesiei de notar, pentru a putea vorbi de o infractiune in legatura cu atributiile de serviciu ?



????? atributii de serviciu in sensul codului penal???
cer scuze dar nu inteleg nimic din ce vreti sa spuneti... asa sunt io, mai greu de cap
Notarii raspund pentru infractiuni in legatura cu serviciul si pentru infractiuni de fals.Astfel, daca notarul a omis sa mentioneze faptul ca imobilul care se vinde este ipotecat, putem vorbi despre infractiunea de neglijenta in serviciu, daca insa a fost cu intentie, atunci avem abuz in serviciu.
Intrebarea conform careia notarii raspund pentru infractiuni in legatura cu serviciul , in sensul Codului penal, mi se pare intemeiata, intrucat si eu am gasit opinii controversate in literatura juridica , privind acest aspect, opinii care sustineau ca notarii, pentru a raspunde pentru aceet tip de infractiuni, ar trebui sa aiba statutul de functionari sau functionari publici.Ori ei au acest statut, cata vreme indeplinesc servicii publice , denumirea insasi,,notar public,, , o arata.
In plus, exista jurisprudenta destula care atesta trimiterea in judecata a unor notari pentru infractiuni in legatura cu serviciul.

Alte discuții în legătură

Nesoluționarea cererii pe l544/2001 de către funcționarul responsabil cu difuzarea informațiilor publice = abuz/neglijență în serviciu? Andr@ Andr@ Nesoluționarea cererii pe L544/2001 de către funcționarul public responsabil cu difuzarea informațiilor publice poate constitui infracțiunea de abuz în ... (vezi toată discuția)
Incetarea raportului de serviciu al functionarului public condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni ciancu ciancu Apelez la forumul dumneavoastră în speranţa că ma veţi putea lămuri în următoarea problemă: un funcţionar public a primit o condamnare de 6 luni ... (vezi toată discuția)
Functionar public, sau nu - administratorii de asociatii de proprietari elenamarta elenamarta In Codul penal, la art.175 (c), este prevazut, citez: (2) - De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care ... (vezi toată discuția)