Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi

Specialiștii de la Deloitte România, Reff & Asociații, Radu Opriș, Biriș Goran și R&R Partners vin la Conferința avocatnet.ro să clarifice probleme des întâlnite în cadrul departamentelor de HR & salarizare ale oricărei companii. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nesoluționarea cererii pe L544/2001 de către ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nesoluționarea cererii pe L544/2001 de către funcționarul responsabil cu difuzarea informațiilor publice = abuz/neglijență în serviciu?

Nesoluționarea cererii pe L544/2001 de către funcționarul public responsabil cu difuzarea informațiilor publice poate constitui infracțiunea de abuz în serviciu (sau, cel puțin, de neglijență în serviciu)?

Am solicitat informații de interes public (cu număr de înregistrare). Nu am primit nici măcar refuz (în 5 zile), răspuns în 10, respectiv prelungire la 30.

Au trecut mai mult de 30 de zile de la solicitare...

Am depus cerere de chemare în judecată, la câteva zile după expirarea termenului standard de 10 zile în care ar fi trebuit să primesc răspuns, precum și reclamație pentru tragerea la răspunde administrativă, tot în condițiile L544/2001.

Pot depune și o plângere penală pentru neglijență, respectiv abuz în serviciu?

Nu văd de ce toate aceste forme de răspundere nu ar putea coexista...

Consider că fapta omisivă a funcționarului se încadrează perfect în definiția infracțiunilor de abuz, respectiv neglijență în serviciu, în funcție de cum pot dovedi sau nu intenția ori culpa.

Aceste infracțiuni sunt comise atunci când unui subiect de drept i se încalcă un drept, iar mie în mod cert mi-a fost încălcat dreptul constituțional de liber acces la informațiile de interes public.

Citez art. 297 Cod Penal:

(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2020
Andr@, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andr@ , utilizator 15:10, 13 August 2020
Suplimentar, dacă mai multe persoane au conspirat împreună în scopul încălcării dreptului meu de liber acces la informații de interes public (primar, funcționar responsabil cu L544, arhitect șef, funcționarii de la registratură care refuză să dea număr de înregistrare cererii, etc), în mod organizat/coordonat, atunci aș putea face plângere și pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat?

Este compatibilă această infracțiune cu încălcării concertate ale legii 544/2001, dacă scopul grupului este restricționarea accesului cetățenilor la documentațiile de urbanism, astfel încât doar ei să dețină monopolul asupra acestor informații, pe care să le folosească în scopul favorizării acoliților lor (dezvoltatori imobiliari), respectiv pentru a primi mită în vederea furnizării doar către anumite persoane?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am câștigat împotriva primăriei pe l544/2001 în recurs la curtea de apel, cum pun în executare hotărârea? Andr@ Andr@ Am câștigat o speță pe L544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public, atât în primă instanță, cât și la Curtea de Apel, cum pun în ... (vezi toată discuția)
Plangere pentru favorizarea infractorului sau neglijenta in serviciu aidu aidu Politistul a facut circ de urmarire penala... a nesocotit toate dovezile, si i-a dat in mod absolut halucinant castig de cauza faptuitorului. Fac plangere ... (vezi toată discuția)
Musamalizare caz, comisia de disciplina, functionar public ContSters98173 ContSters98173 Sunt functionar public si am solicitat Primariei de comuna, unde si lucrez, in baza Legii 544/2001,in data de 25.02.2009 sa mi se elibereze copii de pe ... (vezi toată discuția)