avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru absolventi de medicina
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru absolventi de medicina

Fiiicei mele, absolventa de medicina 2011, i s-a respins dreptul la indemnizatia de somaj deoarece " la data solicitarii dreptului la indemnizatia de somaj se afla in situatia prevazuta la art. 44 lit. m din lg. 76/2002, respectiv, era admisa intr-o forma de invatamant-rezidentiatul." Am drept de contestare, dar nu contest ca nu mai am cand, scrisoarea am primit-o cu 2 zile inainte de a expira termenul, dar, pe a doua pagina i se solicita la AJOFM "dovada admiterii si repartizarii emisa de Ministerul Sanatatii" sau alta institutie abilitata." Stie cineva sa-mi spuna de ce ? Sa spere la vreo prima de instalare? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: scufitarosie1959 , utilizator 13:57, 13 Ianuarie 2012
1.Termenul de contestatie decurge de la data cand ati luat la cunostinta de decizia AJOFM (cand ati semnat de p[rimire sau cand a sosit prin posta), asa ca aveti timp sa o contestati la Tribunal.

2. Dar daca rezidentiatul este o forma de invatamant atunci nu cred ca veti avea castig de cauza.

3. Puneti aceeasi intrebare la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, pe:
[ link extern ]
scufitarosie1959 a scris:

Fiiicei mele, absolventa de medicina 2011, i s-a respins dreptul la indemnizatia de somaj deoarece " la data solicitarii dreptului la indemnizatia de somaj se afla in situatia prevazuta la art. 44 lit. m din lg. 76/2002, respectiv, era admisa intr-o forma de invatamant-rezidentiatul." Am drept de contestare, dar nu contest ca nu mai am cand, scrisoarea am primit-o cu 2 zile inainte de a expira termenul, dar, pe a doua pagina i se solicita la AJOFM "dovada admiterii si repartizarii emisa de Ministerul Sanatatii" sau alta institutie abilitata." Stie cineva sa-mi spuna de ce ? Sa spere la vreo prima de instalare? Multumesc!

1. Cand s-a depus dosarul pt. somaj? O eventuala contestatie nu va avea oricum reusita,, rezidentiatul reprezentand intr-adevar o forma specifica de invatamant postuniversitar pentru absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie, care asigura pregatirea necesara obtinerii uneia dintre specialitatile medicale,chiar daca se incheie contract de munca cu spitalul in care are loc pregatirea.

2.Nu va beneficia de prima ,caci in cf. cu art.73*(5) din Legea 76/2002:

Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2):
.......
c). absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;(rezidentiat)

3.Probabil i s-a solicitat dovada admiterii in rezidentiat pt. a avea ALOFM ul justificarea legala a refuzului de acordare a indemnizatiei.

4.Ca sa va convingeti puteti sa procedati asa cum v-a sfatuit si colegul mai sus si sa adresati intrebarea chiar Anofm ului.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc pentru raspuns! As mai avea o problema: daca rezidentiatul este o forma de invatamant, mai pot beneficia de deducerea pentru un copil pentru calcularea salariului?
Da, puteti beneficia de deducerea personala, conform art.56 din Codul fiscal.
Multumesc mult, tuturor celor care mi-au raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref.somaj luminitateodora luminitateodora Buna ziua, As dori sa stiu daca absolventii facultatilor de medicina au dreptul sa beneficieze de ajutorul de somaj conform Legii nr.76 din 2002? Va ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru absolventi medicina Oanamed Oanamed Buna ziua! As dori sa va intreb despre drepturile absolventilor de medicina la somaj. Am aflat ca exista un regim special pentru noi, adica nu avem dreptul ... (vezi toată discuția)
Somaj xtrim xtrim Am terminat medicina acum la sfarsitul lui septembrie. La agentia de somaj mi s-a explicat ca nu mi se accepta decat un dosar pe 60 de zile, iar la urmatorul ... (vezi toată discuția)