avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru absolventi Medicina
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru absolventi Medicina

Buna ziua!
As dori sa va intreb despre drepturile absolventilor de medicina la somaj. Am aflat ca exista un regim special pentru noi, adica nu avem dreptul la somaj dupa absolvirea facultatii din luna iulie, ci doar dupa licenta din septembrie, dar si atunci primim indemnizatia doar daca nu promovam examenul de rezidentiat din noiembrie 2012. Ceea ce mi se pare absurd avand in vedere faptul ca alti absolventi pot depune pt somaj imediat dupa absolvire. S-a schimbat legea 76 din 2002? Stiu ca inainte puteai primi somaj pana in luna ianuarie chiar daca ai promovat examenul de rezidentiat.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:26, 4 Octombrie 2012
Dvs spuneti ca ati AFLAT de acest REGIM SPECIAL ! Intrebarea mea este: De la cine ati aflat? Cel care v-a furnizat aceste informatii v-a specificat si motivul legal? Ar fii bine sa va interesati dvs la cel/cea care va furnizat aceste stiri sa va spuna unde a citit,in ce lege,si apoi puteti sa reveniti din nou aici cu aceste informatii.
Legea 76/2002 nu s-a schimbat,de aceea va cer sa indroduceti si motivul legal a celui care va furnizat vestea aceasta,...poate ne va fii de folos...
Am aflat de la un angajat de la ANOFM. Mi s-a parut ca nu corespunde cu ce am citit in legea 76 si de aceea am apelat la acest site. Am mai multi colegi care si-au depus actele pentru somaj in diferite judete si nu au intampinat aceasta problema. Nu inteleg de ce pentru noi este nevoie de diploma de licenta si pentru alti absolventi de facultate nu este necesara, ci doar diploma de absolvire. Mie mi s-a raspuns ca e " diferit" pentru medicinisti.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
Oanamed, utilizator
Acest angajat de la ANOFM v-a aratat si o lege? Vedeti,dvs ati citit legea 76/2002 si nu ati gasit cea ce vi s-a spus.
Singura solutie este sa va faceti dosarul ptr somaj dupa absolvirea facultatii,sa luati o adeverinta de la facultate cu mentiunea ca ati absolvit aceasta facultate si puteti sa o duceti la AJOFM,iar ei nu au cum sa respinga dosarul fara sa va arate o lege care sa fie in favoarea lor.
1. Pentru un raspuns competent, cu precizarea prevederilor legale, contactati ANOFM pe adresa urmatoare:
[ link extern ]

2. Dupa ce primiti raspunsul, daca doriti, poate il postati si aici sa vedem si noi despre ce este vorba.
Art.17(2)lita din Legea 76/2002:

(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale


Intr-adevar,legea spune ca absolventul care nu se poate incadra cf. pregatirii intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire va putea beneficia de somaj,dar un absolvent de medicina in 60 de zile de la absolvire nu va putea sa se angajeze cf. pregatiriitinand cont ca acesta nu poate profesa nici macar cu raspundere limitata,adica fara drept de parafa, atata timp cat nu are o diploma de licenta,diploma ce se poate obtine abia dupa sustinerea examenului de licenta din septembrie!Aceasta este explicatia logica a faptului ca absolventului de medicina i se refuza depunerea actelor de somaj dupa absolvire,ca oricarui alt absolvent....
Cu toate acestea daca legea nu se interpreteaza ad literam,adica exact cum e scrisa,si nu se coreleaza cu legea privind practicarea profesiei de medic,sunt si agentii care acorda acest drept,netinand cont de specificul practicarii profesiei .
In alta ordine de idei,sa spunem ca va primeste dosarul,si in noiembrie promovati examenul de rezidentiat,de somaj veti beneficia doar dupa cele 60 de zile de la absolvire pana ce sunteti confirmata in rezidentiat ,adica luna noiembrie,deci aprox o luna,octombrie....caci rezidentiatul e considerat forma de invatamant si la admiterea intr-o forma de invatamant,somajul inceteaza.

"Nu inteleg de ce pentru noi este nevoie de diploma de licenta si pentru alti absolventi de facultate nu este necesara"


Stimata dra doctor in devenire,nu v-a spus nimeni pe parcursul celor 6 ani de studiu ca pt. a putea practica medicina,in prima faza cu raspundere limitata ,adica fara drept de parafa,echivalent cu medicul stagiar, trebuie sa aveti o diploma de licenta in medicina?
Alti absolventi pot profesa chiar fara aceasta diploma....

Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Somaj 1988 1988 am terminat facultatea dar mi-am aminat licenta pina in iarna. oare pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Ref.somaj luminitateodora luminitateodora Buna ziua, As dori sa stiu daca absolventii facultatilor de medicina au dreptul sa beneficieze de ajutorul de somaj conform Legii nr.76 din 2002? Va ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de indemnizatie de somaj daca a terminat facultatea anul trecut dar a a dat licenta acum? musatmihai1988 musatmihai1988 Buna ziua, am si eu o problema de fapt sora mea a terminat facultatea in vara august 2011 dar fara diploma de licenta ,a fost la ajofm atunci si nu a avut ... (vezi toată discuția)