LIVE, ACUM (129 PARTICIPANȚI) GDPR în activitatea de zi cu zi: Managementul consimțământului, breșele de securitate și marketingul direct Accesează live evenimentul
Va rog sa ma ajutati cu privire la urmatoarea problema
In cadrul unei institutii publice, in urma cu 2 ani o salariata a intrerupt concediul de odihna cu concediu medical. Concediul medical a fost corect acordat pentru o boala incurabila, careia din fericire i-a supravietuit. Peste cateva zile perioada de acordarea a zilelor de CM, pentru diagnosticul respectivei boli va expira.
Intrebarea este urmatoarea: Se mai poate acorda concediul de odihna ramas neefectuat in urma cu 2 ani?
Va multumesc.
Legea prevede ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul. ... nu face nicio referire la CO neefectuat de 2 ani.
Buna seara,
Dupa ce am cautat pe forum subiecte asemanatoare cu al meu am gasit un raspuns al dvs din luna oct 2011 si sunt curioasa daca ati intrat in posesia pronuntarii cu privire la directiva europeana, deoarece salariata mea si-a motivat cererea in care solicita concediu de odihna ( dupa un an jumatate de medical) invocand hotararea CEJ.ea solicita efectuarea zilelor si nu plata indemnizatiei la incetarea CIM. Sper sa nu gresesc, dar parcurgand hotararea aceasta face referire la compensatia in bani a concediului de odihna neefectuat si nu la acordarea zilelor de CO deoarece :"1 Articolul 7 alineatul 1 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical".
Deci daca Directiva nu se opune prevederilor actelor nationale in vigoare....un lucrator aflat in CM nu are dreptul la concediul anual platit, inseamna ca tb respectat art.145 (2) din Codul Muncii cf caruia zilele de CO se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, ori in 2011 nu a lucrat nicio zi.
In speranta ca am fost coerenta in expunerea facuta sper sa primesc un raspuns care sa-mi lamureasca cat de cat aceasta spinoasa problema.
Va multumesc.
Concediul de odihna
Lielena
Avand in vedere art. 145, alin. (2) din Legea 53/ 2003 - Codul Muncii: \"durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual ... (vezi toată discuția)