avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

in anul 2014 un angajat a fost 5 luni in concediu medical, in anul 2015 angajatul a fost 2 luni in medical, iar in luna martie 2015 acesta a incetat activitatea. Avand in vedere faptul ca angajatul nu a efectuat concediul de oduhna in 2014, cum se compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat avand in vedere ca acesta avea conform cim 24 zile
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 25 Mai 2015
Art. 150 C.mun.
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.


(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

In speta, daca in martie a incetat activitatea, atunci calculul compensatiei se va face in functie de drepturilor salariale aferente lunii decembrie 2014 si lunilor ianuarie si februarie 2015.
in perioada decembrie 2014 - februarie 2015 angajatul a fost in concediu medical. Pentru anul 2014 la cate zile de co are dreptul avand in vedere ca din luna august 2014 acesta a fost in concediu medical? Legea nr.12/2015 se aplica?Multumesc
Perioada respectiva - 2014 - se ia in condiderare la calculul concediului de odihna, nu ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015, ci ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
[ link extern ]

Prin urmare:
- pentru 2014 , are dreptul la 24 de zile lucratoare de CO , daca nu si-a efectuat nicio zi de CO.

- pentru 2014 , are dreptul la 24 de zile - zilele efectuate de CO in cursul anului, daca si-a mai efectuat zile de CO in 2014.

- pentru 2015, are dreptul la CO aferent perioadei cuprinse intre 01.01.2015 si data incetarii c.i.m., conform Legii 12/2015 si a Hotararii Curtii Europene de Justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate efectuat in 2014 se considera perioada de activitate prestata? dyzet dyzet Buna ziua. Sotia mea a efectuat concediul de maternitate in perioada aprilie-iulie 2014 dupa care a intrat in CIC, in luna aprilie 2015 trebuie sa se ... (vezi toată discuția)
Angajatul are dreptul la concediu de odihna pentru perioada in care a fost in concediu de maternitate? timcyke timcyke Buna ziua, In cazul in care angajata a fost in concediu de maternitate in anul 2014 (126 de zile), are dreptul la concediu de odihna pentru aceasta perioada? ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu medical petronela_gav petronela_gav Am dreptul la concediu de odihna, daca am fost in concediu medical in perioada 09.11.2012 - 21.05.2015? Mentionez ca pentru anul 2012 am beneficiat de tot ... (vezi toată discuția)