avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal de preaviz in cazul in care inaintez demisia in anul 2012 dat fiind faptul ca angajarea mea sa facut inainte de schimbarea codului muncii. Mentionez faptul ca dupa intrarea in vigoare a noului cod al muncii nu am semnat nici un fel de act aditional. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:25, 18 Ianuarie 2012
Perioada de preaviz o aveti inscrisa in CIM.
TITLUL II - Contractul individual de muncă
CAPITOLUL 5 - Încetarea contractului individual de muncă
SECTIUNEA 8 - Demisia

Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]

(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca
Multumesc pentru promptitudine dar sunt 2 raspunsuri din care nu inteleg. Este sau nu nevoie de act aditional la CIM pentru ca acesta sa fie modificat dupa noul cod al muncii?
Raspunsul a fost clar: perioada de preaviz este cea inscrisa in CIM. Daca nu exista o alta modificare a acestuia facuta prin act aditional ramane valabil perioada la care am facut referire indiferent de ce scrie in codul muncii.
adrianseres a scris:

Multumesc pentru promptitudine dar sunt 2 raspunsuri din care nu inteleg. Este sau nu nevoie de act aditional la CIM pentru ca acesta sa fie modificat dupa noul cod al muncii?


Nu este obligatorie modificarea duratei de preaviz ... numai daca partile convin de comun acord, atunci se poate incheia un act aditional la c.i.m. in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie bcezar76 bcezar76 Buna ziua! Am un contract incheiat pe perioada nedeterminata din anul 2011. Vreau sa plec in alta companie pe u post similar (fctie de conducere)! Eu stiam ca ... (vezi toată discuția)
Demisie contract de 2 ore/zi cerb cerb Sunt student si am contract pe proiecte cu salarizare si prezenta de 2 ore zi.Programul s-a extins la peste 8 ore zi fara nici un contract separat sau ... (vezi toată discuția)
Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)