avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... imprumut catre asociere in participatiune
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

imprumut catre asociere in participatiune

as avea si eu nevoie de niste opinii pro/contra legat de urmatoare speta.
intre soc A si B exista un contract de asociere in participatiune pentru desfasurarea unei activitati. societatea B este in perioada de reorganizare. soc A da bani soc B pentru desfasurarea activitatii prevazute in ctr de asociere, insa ar dori ca banii dati sa fie considerati imprumut si nu aport catre asociere. este posibil sa se faca un contract de imprumut intre soc A si asocierea in participatiune?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
irbo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Petru Hobincu , Consilier juridic 10:03, 19 Februarie 2013
Asocierea in participatiune nu este o entitate juridica, nu are personalitate juridica, asa cum are / este o societate comerciala. Asocierea in participatiune are la baza un contract de asociere si nu un statut ca o societate comerciala. Este drept ca este o varietate a societatii si aceasta din cauza ca legea prevede obligativitatea desemnarii unei activitati, a unui sediu, stabilirea unor reguli cu privire la asociati (retragere, excludere, aporturi, suportarea beneficiilor si piederilor), dar nu este societate.
In concluzie nu puteti incheia un contract de imprumut intre o persoana fizica sau juridica si o asociere in participatiune.
Buna ziua, Noul Cod Civil vine clar cu ideea patrimoniului de afectatiune in materie societara. Asociatia in participatie este reglementata si de normele de la societatea simpla asadar: aportul in asociere este distinct de alte sume cum ar fi imprumuturi. Raspunsul meu este ca se poate da imprumutul prin act distinct de contractul de asociere. Desigur raspunsul meu ia in calcul asocierile de dupa 01.10.2012.
Care norme de la societatea simpla? Va rog sa explicati pentru ca utilizatorul sa inteleaga. Cu respect va reamintesc ca este vorba de "asociere" si nu de "asociatie". Codul civil prevede in mod expres "asocierea" in participatiune, asociatia este cu totul altceva, are alt temei juridic... Insasi tratamentul fiscal al asocierii in participatiune este diferit fata de tratamentul fiscal al formelor de societate sau alte forme de organizare prin care se desfasoara o activitate generatoare de venituri!
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic
Multumesc, clarific, intr-adevar. ASOCIEREA IN PARTICIPATIE [AP] = SOCIETATE IN PARTICIPATIE [art 1888 lit b] conform NCC si ma refeream la asocierile de dupa 01.10.2011.

Nu vorbim despre asociatie ca entitate intr-adevar ci despre ASOCIERE si nici nu exista societate in participatie distinct de asocierea in participatie, legiuitorul a subliniat astfel ce alte norme se aplica aceleiasi AP .

In concluzie: reglementarea Generala a AP este cuprinsa in articolele 1881-1948 NCC iar reglementarea Speciala a AP se regaseste la art 1949-1954. De asemenea sunt aplicabile celelate reguli privitoare la formarea contractelor, obligatii etc.

In acest sens si observatiile din studiul de impact al Codului, realizat pentru conformitatea cu legea privitoare la tehnica legislativa.

In alta ordine de idei nu am vorbit despre tratamentul fiscal DAR Codul Fiscal cuprinde mari inadvertente in privinta acestui tratament in privinta AP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asocierea in participatiune ibanica ibanica Sunt asociat vizibil (principal) in cadrul unei asocieri in participatiune cu un cetatean strain care figureaza ca asociat secundar. In tara respectivului, ... (vezi toată discuția)
Mentinere cif dupa asociere CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Buna ziua!Daca o PFA(exercitand o profesiune liberala) se asociaza printr-un contract de societate civila, fara personalitate juridica, se primeste un nou CIF ... (vezi toată discuția)
Caen 5630 baruri si alte activitati de servire a barurilor slk268 slk268 Pentru acest domeniu de activitate ( vanzare bauturi alcolice, racoritoare , sandwich-uri , tigari, cafea) , ce taxe si impozite se declara si se platesc ? ... (vezi toată discuția)