avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada de pensie de invaliditate constituie stagiu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada de pensie de invaliditate constituie stagiu la trecerea la pensie pentru limita de varsta?

buna ziua,tatal meu a iesit la pensie in anul 1995 cu o vechime in munca de 25 de ani.el a lucrat la turnatorie si a iesit la pensie pe caz de boala profesionala.in anul 2001 a iesit la limita de varsta.va rog sa-mi spuneti daca acesti 6 ani in care a fost la pensie pe caz de boala i se considera vechime in munca deoarece acuma i s-a calculat pensia cu o vechime de 25 de ani.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:50, 7 Februarie 2012
Perioada de pensie de invaliditate se considera stagiu asimilat (perioada pentru care nu s-a datorat sau plãtit contribuţii de asigurãri sociale şi care este asimilata stagiului de cotizare în sistemul public de pensii).

Legea nr. 263/2010:
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;


Cititi mai bine decizia, ar trebuie sa mai fie un rand cu stagiul asimilat care precizeaza aceasta perioada de pensie de invaliditate.
tot nu imi este clar,se aduna lla vechime acesti ani sau nu,pentru ca el are decizia de dinainte de 2010 si nu scrie nimic pe ea?
Faceti confuzie,intre stagiul complet de cotizare si cel total.Stagiul complet este de 25 de ani,iar stagiul total este cu totul altul.Acestea sunt evidentiate in decizia de pensionare.Cu cat stagiul complet este mai mic,cu atat pensia este mai mare.Stagiu asimilat este trecut in total stagiu de cotizare.
Daca dati date lapidare nici nu aveti cum sau ce sa intelegeti. Tatal dvs. a iesit la pensie de invaliditate in 1995, potrivit Legii nr. 3/1977, si a trecut la pensie pentru limita de varsta in 2001. Cand in 2001? Va intreb pentru ca la 1 aprilie 2001 a intrat in vigoare Legea nr. 19/2000, care a modificat radical modul de calcul al pensiilor.

Daca tatal dvs. a trecut la pensie pentru limita de varsta inainte de 1 aprilie 2001, regaseste toate stagiile de cotizare realizate, inclusiv perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate, in decizia de recalculare emisa in 2005, conform OUG nr. 4/2005. Daca tatal dvs. a trecut la pensie de invaliditate ulterior datei de 1 aprilie 2001, va regasi stagiile de cotizare realizate, inclusiv perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate, in decizia de pensie emisa in anul 2001.

Stagiul complet de cotizare este un stagiu fix, prevazut de lege de regula in functie de data nasterii, care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual si, in final, a cuantumului pensiei. Intre stagiul realizat de cotizare, care cuprinde perioada efectiv lucrata, perioadele asimilate stagiului de cotizare si perioada suplimentara, si stagiul complet de cotizare nu este nicio legatura.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata-se poate? sim_theo sim_theo Buna ziua. Mama mea este nascuta la data de 23.07.1957. Are 25 ani vechime ,grupa 2 si inca 16 ani pensie boala gr 3. Ar putea sa se pensioneze anticipat? (vezi toată discuția)
Pensie caz boala nerevizuibil stef55 stef55 Sotul meu este pensionat pe caz de boala din aprilie 2001,avand 26 ani de munca in momentul pensionarii pe caz de boala.Este nascut in 18.08.1955,cand i se ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala elisia elisia Buna seara!Cu mult respect,va rog f mult spuneti.mi cand pot iesi la pensie anticipata partiala dupa 30 de ani vechime in munca cu stagiul de cotizare de 30 ... (vezi toată discuția)