avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

Mama a ramas vaduva de cateva luni. Tata a fost in pensie de boala si urma sa intre in pensie de varsta din martie 2011 insa suma de pe decizia care a venit dupa moartea sa era putin mai mica cu cea de la pensia de boala drept pentru care nu a mai primit nimic retroactiv.
Intrebare: mama nu mai are nici un drept la pensie de urmas sau ceva de genul acesta, conform legilor care sunt acum in vigoare ?
Mentionez ca ea lucreaza momentan pt ca ar mai avea un an pana la pensie, dar situatia e cam subreda la fabrica si exista zvonuri de somaj.
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 16:34, 31 Ianuarie 2012
Legea 263/2010 Art.85 (1)Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii,la implinirea varstei standard de pensionare,daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
Multumesc pentru raspuns. Doamnele de la pensii mi-au spus ca ar avea dreptul la 6 luni de pensie de urmas, imediat dupa deces aceste 6 luni, daca nu ar avea nici un venit.
Daca este valabil ceea ce mi-ati raspuns atunci cand isi va depune dosarul pentru pensionare trebuie sa avem in vedere acest lucru.
Doamnele au dreptate,Art.87Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art.85 si la art.86(1) beneficiaza de pensie de urmas pt. o perioada de 6 luni de la data decesului daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pt.care asigurarea este obligatorie,sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art.33 alin5(2117 lei pt.2012)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas myrymia myrymia Buna ziua, Cum se poate proceda ca mama mea, ramasa vaduva, sa poata beneficia de pensia de urmas? Mentionez ca tatal meu a murit de o luna iar mama este ... (vezi toată discuția)
Pensie cata70 cata70 fina mea a ramas vaduva; sotul ei era pensionat pe caz de boala ; ea poate beneficia de pensie de urmas ? mentionez ca in prezent ea nu are nici un venit (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor r3lutzu r3lutzu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Vreau sa stiu daca mama mea poate sa ia pensie de urmas,ea are varsta de 55 ani si sufera de o ... (vezi toată discuția)