avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Raspunderea executorului judecatoresc - eroare ...
Discuție deschisă în Executare silită

Raspunderea executorului judecatoresc - eroare executare???

Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema :

Dupa obtinerea unui titlu executoriu, SC X SRL a solicitat executorului judecatoresc executarea silita a SC Y SRL pe bunuri mobile si imobile ale acesteia.

Executorul judecatoresc a aflat ca SC Y SRL detine un utilaj pe care l-a identificat si indisponibilizat prin proces verbal, acest utilaj aflandu-se in curtea sucursalei SC Y SRL, avea nr. de inventar dat de SC Y SRL si nu a fost prezentat executorului niciun act de instrainare.

Dupa intocmirea procesului-verbal de instituire a sechestrului, SC Q SRL a formulat contestatie la executare, motivand ca respectivul utilaj a fost achizitionat de ea in urma cu 3 luni, prezentand in dosar copia facturii intocmite in acest sens.
Factura respectiva nu a fost achitata nici pana in prezent.
Contestatia a fost admisa, cu toate ca s-au adus ca argumente faptul ca factura este emisa pro causa, ca SC Q SRL avea aceiasi actionari ca si SC Y SRL , ca pretul a fost neserios, fiind de 8 ori mai mic decat valoarea reala a utilajului etc.

In paralel, SC Q SRL a notificat SC X SRL sa ridice sechestrul, respectiv sa nu-i mai indisponibilizeze utilajul.
SC X SRL a raspuns ca este de acord cu ridicarea sechestrului, dar nu are atributii in acest sens, iar aceasta posibilitate ii apartine exclusiv executorului judecatoresc caruia trebuie sa i se adreseze pemtru orice problema legata de executare.
In prezent, SC Q SRL solicita despagubiri de la SC X SRL pe perioada de timp cat utilajul a fost sechestrat.

Exista posibiltatea ca instanta de judecata sa oblige SC X SRL sa achite daunele solicitate de SC Q SRL sau raspunderea, respectiv culpa este exclusiv a executorului ?
Executorul judecatoresc nu este singurul care are posibilitatea de a identifica si indisponibiliza bunurile debitorilor ?
Executorul judecatoresc poate raspunda pentru o eventuala eroare in identificarea unui bun in ceea ce priveste proprietarul acestuia si cu privire la sechestrarea nelegala a respectivului bun ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:50, 1 Februarie 2012
De principiu, executorul poate raspunde insa va trebui sa se pronunte instanta de judecata in raport de toate probele administrate in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare tert poprit vs. contract de cesiune creanta Georgelius Georgelius Buna ziua, Va rog ajutati-ma sa lamuresc o dilema. Societatea X primeste o notificare de la un executor judecatoresc, prin care este somata ca, in ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator - bunuri mobile Borza Borza Buna, pe rol se afla somatie de de plata pentru o suma de 10.000 euro. Se aproba cererea de sechestru asigurator de catre instanta pentru un utilaj. La ... (vezi toată discuția)
Sechestru pe masina costachegoga costachegoga Buna ziua, Prin hotarare judecatoreasca s-a dispus proprire pe 1/3 din salariu, ceea ce s-a si intamplat. Ulterior am primit un proces verbal, prin care ... (vezi toată discuția)