avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită notificare tert poprit vs. contract de cesiune creanta
Discuție deschisă în Executare silită

notificare tert poprit vs. contract de cesiune creanta

Buna ziua,

Va rog ajutati-ma sa lamuresc o dilema.

Societatea X primeste o notificare de la un executor judecatoresc, prin care este somata ca, in calitate de tert poprit, sa indisponibilizeze toate sumele de bani pe care le datoreza debitoarei SC Y si, in termen de 15 zile, sa raspunda executorului si, binenteles, sa verse contravaloarea debitului intr-un cont indicat de executor. Aceasta se intampla intrucat SC Y, nu si-a onorat niste obligatii de plata fata de mai multi creditori, care au inteles sa puna in executare titlurile pe care le au.

Pana la implinirea celor 15 zile, Societatea Z o notifica pe SC X (tertul poprit) cu privire la existenta unui contract de cesiune de creanta, incheiat intre aceasta (SC Z), in calitate de cesionar si SC Y (creditoarea lui SC X) in calitate de cedent, cu privire la o suma mai mare de bani, in care se include si valoarea debitului mentionat mai sus si pus in executare. Prin urmare SC X devine debitor cedat.

De precizat ca data semnarii contractului de cesiune este anterioara nasterii debitului pus in executare.

Dilema, in aceasta situatie consta in obligatia tertului poprit, SC X de a se supune notificarii executorului sau notificarii cesionarului SC Z.

De unde se naste dilema?
Pe de o parte titlul executoriu este cat se poate de clar si nu poate fi eludat, tertul poprit avand obligatia sa se supuna somatiei.
Pe de alta parte, tertul poprit, odata notificat de catre cesionarul SC Z, constata ca nu mai este debitorul lui SC Y, ci a lui SC Z, fiind debitor cedat si, in consecinta ar trebui sa faca plata catre cesionar, nemaiputand sa se supuna titlului executoriu.

Ce parere aveti?

La multi ani!
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:52, 30 Decembrie 2011
as notifica executorul despre notificarea cesiunii si implicit despre faptul ca nu mai sunteti tert poprit. ptr a evita validarea popririi, puteti face contestatie la executare. sau puteti astepta validarea popririi si sa va aparati invocind notificarea cesiunii.
Este o speta interesanta.
Se pare ca Y a incercat o "inginerie" ca sa instraineze creanta fata de X. va sugerez sa va respectati obligatiile de tert poprit si sa virati banii. poprirea a devenit operationala inainte ca cesiunea de creanta sa va fie opozabila.
As putea pune pariu ca cesiunea este antedatata. Este o malversatiune avocateasca ieftina.
Daca platiti cesionarului o sa vi se valideze cu brio poprirea.
Platiti poprirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)
Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat ContSters162505 ContSters162505 Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)