avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Buna seara,
Doresc sa stiu daca un proprietar poate vinde apartamentul lasat initial prin testament (nu copiilor lui). Anularea testamentului trebuie facuta la acelasi notariat, sau cu o copie se poate merge oriunde ? Este posibil ca dupa 10 ani notarul sa nu mai aiba sediul in acelasi loc.
Cel mai recent răspuns: cristel52 , utilizator 23:27, 7 Februarie 2012
Dacă testamentul este autentic, atunci şi revocarea trebuie să fie autentică. Nu contează notarul. Poate vinde ulterior, fără probleme.
multumesc, deci daca gasim originalul este ideal pentru revocare.
Pe durata vietii sale testatorul poate dispune liber de bunurile sale prin orice act juridic permis de lege. In cazul de fata, testatorul poate vinde oricand apartamentul ce face obiectul legatului, chiar si fara revocarea explicita a testamentului. Instrainarea apartamentului va reprezenta o revocare tacita a testamentului privind bunul instrainat. Daca la data decesului testatorului bunul nu se mai afla in patrimoniul sau testamentul devine caduc ( devine un document incapabil de a mai produce efecte ) cu privire la bunul respectiv.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Alin Gon, Avocat
multumesc alin_gon. raspunsul dvs este diferit de cel pe care l-am primit inaintea mesajului dvs. Nu-i mai sigur totusi sa fie anulat, atata timp cat proprietarul este in viata ? Mai logic mi se pare ce imi spuneti dvs.
Teoretic, aşa spune legea, înstrăinarea reprezintă o revocarea tacită a testamentului. Însă ptr o soluţie practică, care poate evita ani de procese ulterioare şi mulţi nervi poate fi acel înscris autentic in care se vă menţiona revocarea testamentului. Oricine se va simţi descurajat de a contesta vânzarea.

Alte discuții în legătură

Testamente succesive Ovydyu1965 Ovydyu1965 Buna ziua si mult respect pt.munca dvs.Am si eu o intrebare.Tatal meu a facut doua testamente unul in anul 2001 iar celalalt in anul 2017.Care dintre ele este ... (vezi toată discuția)
Testament, promisiune nerespectata luminita6 luminita6 Buna ziua....as dori un raspuns va rog frumos in urmatoarea situatie....am dobandit un apartament prin testament notarial in prezenta martorilor,,,ulterior la ... (vezi toată discuția)