avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovinieta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovinieta

Am primit un proces verbal de constatare a contraventiei pentru ca in momentul acela nu aveam rovinieta. Acest PVCC mai are si o instiintare de plata care zice ca pe langa amenda trebuie sa achit si contravaloarea tarifului de despagubire de 28 euro.
Eu acum am rovinieta platita, mai trebuie sa platesc din nou 28 euro ?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:35, 10 Februarie 2012
Prin Ordinul nr. 19/2011 al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii de aprobare a normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România au fost aduse modificări importante cu privire la aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale româneşti.
Potrivit Ordonanţei nr.15/2002, începând cu data de 01.07.2002 a fost introdus tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aplicabil tuturor utilizatorilor români şi străini pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe reţeaua de drumuri naţionale din România şi structurat în funcţie de caracteristicile specifice ale fiecărui vehicul (încadrarea în clasa de emisii poluante, masa totală maximă autorizată, numărul de axe).
Începând cu data de 01.10.2010, rovinietele matcă-cupon, nu au mai fost eliberate, tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România fiind achitat prin intermediul SIEGMCR (sistem informatic deţinut de către CNADNR ce permite achitarea tarifului de utilizare şi emiterea rovinietei prin intermediul terminalelor puse la dispozţia distribuitorilor), urmând ca încasarea acestuia şi eliberarea rovinietei să fie efectuată de către distribuitorii autorizaţi.
Conform Ordonanţei amintite,fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie şi se sancţioneaza cu amendă, amenda fiind prevăzută în cuantum de 250 lei – 500 lei, pentru autoturisme, contravenientul având posibilitatea achitării în termen de cel mult 48 ore de la data încheierii procesului-verbal, ori după caz de la data comunicării acestuia a jumătate din minimul amenzii prevăzute.
Deasemenea, contravenientul are obligaţia achitării, pe lângă amenda contravenţională, contravaloarea tarifului de despăgubire, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinietă valabilă.
Cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme este de 28 de euro.
Deasemenea, odată cu aplicarea amenzii contravenţionale, urmează a fi aplicată şi măsura reţinerii certificatului de înmatriculare până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despăgubire anterior menţionat.

Sunt 2 momente distincte,primul cand ati fost depistat in trafic fara rovinieta ,motiv pentru care au fost aplicate dispozitiile OG nr 19/2011 si OG nr 15/2002 si al doilea moment ,
cand dvs ati achitat rovinieta
In temeiul disp OG nr 15/2002,sanctiunea aplicata in cazul lipsei rovinietei -pe langa sanctiunea principala,se aplica si amenda aferenta tarifului de despagubire ,astfel incat nu exista posibilitatea ca dvs sa nu achitati c/v tarif de despagubire,chiar daca ulterior depistarii in trafic fara rovinieta ,ati inteles sa respectati prevederea legala si ati achizitionat rovinieta

Verificati cum este semnat procesul verbal. Daca a fost folosita semnatura electronica puteti anula procesul verbal in instanta
as dori cineva daca poate sa ma ajute an privinta cu permisul de conducere ma oprit politia pe data 26.09 2011 conducand sub influienta alcolului masina mia esit an aerul expirat 0,56 iar an sange 1,13 prima a doua 0,96 am fost sa vad daca a esit nr de dosar si mi la dat as mai avea vreo sansa sa mi dea permisul anapoi fiind prima abatere luand an consideratie ca mam comportat frumos la politie si la spital sant ancepator si am carnetul de putin timp
Semnatura electronica, dar pentru 125 lei cat e contraventia nu stiu daca se merita umblatura, mai ales cu nu avem tribunal in oras si trebuie sa merg la Alba-Iulia.
Vreau sa stiu daca platesc inca odata tariful de despagubire de 28 euro, pentru ca nu da prea multe detali pe instiintarea de plata sa priceapa toata lumea.

In concluzie trebuie sa platesc inca o data taxa rovinietei pe un an. Consider ca este hotie la drum mare, avand in vedere ca avem niste drumuri groaznice.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
exista vreo sansa cu calculu retroactiv

Alte discuții în legătură

Amenzi rovinieta Milanezu21 Milanezu21 Buna ziua,am primit acum 2 saptamani un plic cu 2 amenzi (30 iunie si 7 iulie)acum iar am primit inca 2(ambele in iulie).Mentionez ca eu nu am avut rovinieta ... (vezi toată discuția)
Executare silita dupa amenda rovinieta Alina1988 Alina1988 Buna ziua, As dori un sfat, poate din partea cuiva care a fost in aceeasi situatie. Iata problema tatalui meu: in anul 2011 a primit o amenda pentru lipsa ... (vezi toată discuția)
Executare silita amenda rovinieta cristina1993 cristina1993 la inceputul lunii decembrie 2010 am fost sanctionat de un agent al CNADR pt ca am circulat fara rovinieta. am platit amenda si tariful de despagubire. la o ... (vezi toată discuția)