Anul trecut(2011) pe data de 5 februarie a murit socrul meu! are doua fiice si a ramas in viata sotia dansului! In cauza exista un apartament cumparat de soti in timpul casatoriei, pe actul de proprietate fiind trecut decat defunctul!
Ce drepturi are fiecare la mostenire?
In cat timp trebuie sa accepte succesiunea?
Am inteles ca in noul cod civil este indicata si o taxa pe mostenire?
Ce drept are sotia asupra apartamentului? Drept de abitatie pe cat timp?
Intr-un proces avand drept cauza altceva decat mostenirea(litigii de munca) ni s-a dat urmatoarea solutie:
"Solutie: Amână cauza la data de 07.02. 2012 pentru când se vor cita reclamantele cu menţiunea de a depune la dosar acte privind acceptarea succesiunii defunctului .........".
Avocatul nostru a zis ca nu trebuie sa facem/dezbatem succesiunea, ci doar sa obtinem un certificat de calitate mostenitor! Este de ajuns in cauza doar acest certificat de calitate de mostenitor?
In procesul despre care vorbiţi - litigiu de muncă- este posibil ca instanţa să fie mulţumită doar cu acel certificat de calitate de moştenitor.de obicei depinde de instanţă, unele nu se mulţumesc decât cu certificatul de moştenitor. In ceea ce priveşte dezbaterea succesorala, având in vedere dată decesului socrului dv.stră se vor aplica dispoziţiile vechiului cod civil. Moştenirea se acceptă in termen de 6 luni. Dezbaterea succesorala in acest termen vă scuteşte de anumite taxe. In ceea ce priveste cotele cuvenite, soţia supravieţuitoare are un drept de proprietate propriu de 1/2 imobilul fiind dobândit in timpul căsătoriei, chiar dacă este doar pe numele unuia dintre soţi, legea îl prezumă a fi bun comun. Din cealaltă jumătate ce a aparţinut defunctului, soţia supravieţuitoare are un drept de 1/4 iar restul de 3/4 se va împărţi in mod egal între copii.
Mostenirea inca nu s-a dezbatut! Ce impozit implica dezbaterea succesiunii dupa ce au trecut cele 6 luni?
Se poate trece proprietatea asupra apartamentului unui copil in varsta de 8 luni(adica partea din apartament ce se cuvine uneia dintre fete)?
@deditamihaela impozit se plateste dupa doi ani de zile de la deces si acesta este in cuamtum de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Cele 6 luni reprezinta termenul de optiune succesorala in care succesibilii pot face declaratii de accept area a succesiunii sau reunutare, asta pe vechiu cod care vi se aplica dvs, pe noul cod , adica pentru succesiunile care se deschid dupa 1 octombrie 2011, deschidere inseamna ca moated urea se deschide prin moarte, ci nu dezbatere, termenul de optiune succesorala este de 1 an.
Dezbateti succesiunea in tai si apoi iesiti din indiviziune, faceti partaj.
Succesiune
1603
Buna ziua!
Doresc un raspuns privind pasii ce trebuie urmati de mostenitori in urma decesului unuia dintre soti.
Decesul a avut loc la sfarsitul lunii ... (vezi toată discuția)
Succesiune
mikid
Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)