avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul din prima casatorie nu doreste sa demareze procesul de succesiune. Intrebare: ce drepturi are sotia din mostenire? fiul din prima casatorie poate fi obligat sa participe la procesul de succesiune????
Cel mai recent răspuns: mikid , utilizator 22:36, 29 Martie 2012
Daca apartamentul este intabulat si dobandit dupa data casatoriei, este prezumat a fi bun comun, astfel ca sotia supravietuitoare poate face o declaratie la notar prin care sa declare aceste lucruri, insotita de o copie legalizata a certificatului de casatorie, se vor depune la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara(Carte Funciara) in vederea notarii comunitatii de bunuri asupra ap.

Fiul din prima casatorie va fi citat la notar, iar daca nu se prezinta, dupa 3 citari, notarul poate da o incheieri de suspendare a succesiunii, iar apoi va puteti adresa instantei de judecata pentru finalizarea succesiunii.
Sotia supravietuitoare vine la mostenire alaturi de copii defunctului care pot fie din aceasta casatorie sau din afara ei. Daca apartamentul este dobandit in timpul casatoriei cu actuala sotie, chiar daca nu este trecuta in contractul de vanzare cumparare , se prezuma ca ea are deja cota de 1/2 din apartament, pentru ca este bun comun, iar la masa succesorala s ar adce doar cota sotului decedat de 1/2 din apartament. Daca apartamentul este dobandit inaintea casatoriei atunci este bun propriu al sotului si va intra in intregul sau in masa succesorala. Sotia supravietuitoare in primul caz va lua 1/4 din 1/2 si copii 3/4 impreuna din 1/2, iar in al doilea caz Sotia va lua 1/4 din intreg iar copii impreuna 3/4 din acelasi intreg imobil.
Nimeni nu este obligat sa accepte o mostenire. Insa copilul din prima casatorie are si elcalitatea de succesibil. El poate mandata pe cineva sa I reprezinte in cadrul dezbaterii succesorale.
Important este ca fiecare mostenitor sa si exercite dreptul de optiune succesorala, adica in termenul de 1 an de la deces pentru cei succesiunile care s au deschis dupa 1 oct 2011 si un termen de 6 luni pentru succesiunile care s au deschis inainte de aceasta data. In acest termen va puteti prezenta la orice birou notarial pentru a face declaratia de acceptare a succesiunii sau declaratie de reunutare la succesiune. In afar termenului va trebui sa demonstrati ca ati acceptat tacit.
Din masa succesorala, sotia supravietuitoare are o cota de 1/4 iar copii, indiferent de numar au o cota comuna de 3/4.

Daca imobilul a fost achizitionat in timpul casatoriei, acesta este bun comun si deci sotia are 1/2 din imobil.
Va multumesc frumos pentru raspuns. As mai avea o intrebare: daca au trecut doi ani de la deces se mai poate face succesiunea? sau ce presupune intarzierea?
Va multumesc ptr. raspuns

Alte discuții în legătură

Mostenire ginomihail ginomihail buna seara, va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de mostenire. tatal decedat ,ramane sotia legitima (cu care raposatul a fost casatorit de 20 ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora AlexStoica AlexStoica Buna ziua. Sora mea a decedat in decembrie 2012. Era casatorita, fara copii. Inainte de casatorie, prin act de vanzare-cumparare , a obtinut un apartament de ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)