avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT COLECTIV DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA

daca am 20 angajati cu CIM pe nedeterminata si trei cu CIM pe determinata trebuie sa fac CCM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:02, 16 Februarie 2012
Legea prevede ca doar negocierea c.c.m. este obligatorie pentru angajatorii care au minim 21 de salariatii, indiferent de tipul c.i.m. ...

Asadar, daca aveti minim 21 de salariati trebuie ca angajatorul sa aiba initiativa negocierii c.c.m ...

Legea nr.62/2011 prevede:
Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.

Art. 130
(1) In termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere prevazute de art. 129 alin. (4), angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
(2) La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii, si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
(3) Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare si consultare a angajatilor.
(4) Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.
(5) Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
(6) Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
(7) La fiecare sedinta de negociere se vor incheia proceseverbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.
DA, sunteti obligat sa incheiat CCM la nivelul unitatii, indiferent de durata incadrarii salariatilor, daca simultan, aveti mai mult de 21 salariati deodata!!!!
Nu se prevede nicaieri obligativitatea incheierii unui ccm in cazul angajatorilor cu peste 21 de salariati ... dupa cum se observa textul de lege prevede doar obligativitatea negocierii colective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca miha180611 miha180611 Buna ziua, lucrez la o firma cu obiect de activitate colectarea deseurilor menajere am peste 21 salariati si nu stiu daca trebuie sa inchei contractul ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca pati pati Buna ziua Exista obligativitatea incheierii unui contract colectiv de munca la nivel de unitate daca exista cel putin 21 salariati?Art. 229 din Codul Muncii ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca Delia Popescu Delia Popescu Buna Seara, As dori sa intreb, daca ma poate lamuri cineva, cum se procedeaza in situatia in care un angajator are 21 de angajati. Se procedeaza la ... (vezi toată discuția)