avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

Buna ziua
Exista obligativitatea incheierii unui contract colectiv de munca la nivel de unitate daca exista cel putin 21 salariati?Art. 229 din Codul Muncii alin. 2 prevede doar ca negocierea este obligatorie.Parerea mea este in sensul urmator: negociez cu reprezentantii salariatilor daca le pot oferi peste dispozitiile expres prevazute de Codul Muncii, sau daca ei solicita alte drepturi si ca urmare inchei un contract colectiv de munca la nivelul unitatii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:39, 3 Decembrie 2012
Nu exista o astfel de obligativitate .. atat Codul muncii, cat si legea nr.62/2011 prevad doar negocierea acestuia , nu si obligativitatea incheierii lui.
Ce demersuri sunt de facut pt. procedura negocierii?
Din Legea dialogului social nr. 62/2011:
Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.

Art. 130
(1) In termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere prevazute de art. 129 alin. (4), angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
(2) La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii, si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
(3) Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare si consultare a angajatilor.
(4) Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.
(5) Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
(6) Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
(7) La fiecare sedinta de negociere se vor incheia proceseverbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.

Art. 131
(1) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(2) Este interzisa orice imixtiune a autoritatilor publice, sub orice forma si modalitate, in negocierea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor colective de munca.

Si in concret care sunt hartiile si termenele in care trebuie intocmite?
1. Invitarea sindicatului ori reprezentantilor salariatilor, dupa caz, la negociere. Pentru aceasta angajatorul trimite catre partenerul de negociere invitatia de a participa intr-o anumita data si loc la inceperea negocierii contractului colectiv.
In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 10 zile de la comunicarea solicitarii.

2. La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii, si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.

Acordul partilor cu privire la clauzele care se vor insera in c.c.m. va fi consemnat intr-un proces verbal semnat de catre participanti. La fiecare sedinta de negociere se vor incheia proceseverbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.

3. Redactarea c.c.m conform manifestarii de vointe a partilor contractante.

4. Inregistrarea c.c.m. ... acesta este inregistrat la ITM.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca mopy mopy daca am 20 angajati cu CIM pe nedeterminata si trei cu CIM pe determinata trebuie sa fac CCM? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca Delia Popescu Delia Popescu Buna Seara, As dori sa intreb, daca ma poate lamuri cineva, cum se procedeaza in situatia in care un angajator are 21 de angajati. Se procedeaza la ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca miha180611 miha180611 Buna ziua, lucrez la o firma cu obiect de activitate colectarea deseurilor menajere am peste 21 salariati si nu stiu daca trebuie sa inchei contractul ... (vezi toată discuția)