avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea celui de al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea celui de al doilea copil

Buna,
Am si eu o intrebare, am un baiat de 1 an si 4 luni dupa care iau 200 de lei alocatie si 600 lei indemnizatie de crestere pt ca sunt studenta la zi, luna urmatoare urmeaza sa-l nasc pe al doile copil si as dori sa stiu daca va beneficia si el de indemnizatie chiar daca primul copil nu are inca 2 ani. Precizez ca eu sunt inca studenta la zi.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:20, 20 Februarie 2012
Va dau raspunsul domnului @tudorvaleriu, din alt topic:


1. Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 cuantumul indemnizatiei pentru CCC2 va fi acelasi ca la CCC1 dar:
a) nu mai mult de 3.400 lei in cazul in care optati pentru CCC2 pana la 1 an;
b) nu mai mult de 1.200 lei in cazul in care optati pentru CCC2 pana la 2 ani.

2. - Va redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

- ISR = indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.




Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
iti multumesc pentru raspuns, dar sa inteleg ca doar dupa ce va implini primul copil ani voi beneficia de indemnizatia de crestere? nu imi e prea clara postarea...multumesc
Beneficiati in continuare de indemnizatie (adica fara intrerupere), veti primi aceeasi indemnizatie (cu limitele de la pct.1), dar trebuie sa depuneti cererea pentru al doilea CCC cu 60 de zile inainte de a implini primul copil 2 ani sau in termen de maxim 30 de zile de la aceasta data. Deci numai daca intarziati cu cererea veti avea intrerupere la plata indemnizatiei.
Da, nu veti lua 2 indemnizatii simultan, ci doar 2 alocatii. Dupa ce primul va implini 2 ani, veti primi indemnizatia pentru cel de-al 2 lea
1. Deoarece primul copil este nascut in 2010, ati beneficiat de CCC1 in baza prevederilor OUG 148/2005.

2. Deoarece al doilea copil se va naste in 2012 veti beneficia de CCC2 in baza OUG 111/2010.

3. Pe perioada de suprapunere a CCC1 cu CCC2 nu veti beneficia decat de indemnizatia pentru CCC1.

4. - La terminarea CCC1 veti intra in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
- Sa mergeti insa la Primarie, cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil, si sa completati o cerere de trecere din CCC1 in CCC2.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil 2011 tcris tcris Buna, Cine ma poate lamuri in legatura cu indemnizatia de crestere copil conform Ord. 111/2010? Mentionez ca in prezent sunt in concediu crestere copil ... (vezi toată discuția)
Din ccc1 in ccc2, cuantumul indemnizatiei si stimulentul de insertie enacheconstanta enacheconstanta buna ziua, as dori sa ma ajutati dpdv juridic cu o problema , asftel: sunt in concediu de crestere a primului copil, optand pt varaianta de 1 an, mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru cel de al doilea copil crisra crisra Buna ziua, Ma aflu in concediu de maternitate (2ani) pana pe 01.06.2013, cu o indemnizatie de 1200 RON. In cazul in care as naste in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)