avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil 2011

Buna,

Cine ma poate lamuri in legatura cu indemnizatia de crestere copil conform Ord. 111/2010?

Mentionez ca in prezent sunt in concediu crestere copil pana in iunie 2012, conform Ord. 148/2005, iar in decembrie urmeaza sa nasc al doilea copil. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. in perioada decembrie 2011 - iunie 2012 care va fi cuantumul indemnizatiei? Cat iau si in prezent sau se majoreaza cu 600 lei, conf. art 9 din Ord. 111? Cei de la Directia de Asistenta Sociala spun ca "indemnizatia este un drept, iar stimulentul de 600 lei altceva", iar "majorarea se aplica doar in cazul in care ambii copii sunt nascuti dupa 1 ian. 2011", dar in ordonanta se prevede ca la stabilirea celor 3 nasteri se iau in calcul si cei care au beneficiat de Ord. 148; cine are dreptate? Este o discriminare grosolana, dar la ei se depun actele si daca ei zic nu..........ce e de facut in acest caz?

2. la stabilirea indemnizatiei ptr. cel de al doilea copil se iau in calcul veniturile obtinute inainte de intrarea in concediu ptr. primul copil sau cele obtinute in prezent ca indemnizatie? Adica dupa ce primul copil implineste 2 ani, voi primi ptr. al doilea copil aceeasi suma sau doar 75% din ea? Am auzit ambele variante si nu stiu care este corecta.

3. se mai da alocatia si trusoul de nou nascut?

Va multumesc anticipat!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:01, 30 Septembrie 2011
Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem.

Exista un amendament pe tema asta:
La art. 9, după alin (6) se introduce un nou aliniat, (7) după cum urmează:
Art. 9 alin 7 :
În situaţia în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 şi naşte un alt copil/copii sau se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din prezenta lege, după data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, după caz, a situaţiilor, se acordă suma prevăzută la art. 9 alin. (6).

Autori: deputat PNL Diana Tuşa, deputat PNL Victor Paul Dobre

Este firesc, pentru a nu crea discriminări, ca acest supliment să se acorde şi mamelor care au un copil născut sub incidenţa Legii nr. 148/2005 şi la al doilea născut după intrarea în vigoare a prezentei reglementări, aflându-se în situaţia suprapunerii timp de câteva luni a concediilor.
Alineatul este necesar întrucât în normele de aplicare a prezentei OUG această situaţie este exceptată creând astfel discriminare.
1. - Daca veti naste inainte de a se termina CCC1 atunci, pana se va modifica OUG 111/2010, pe perioada de suprapunere nu veti beneficia de cei 600 lei.
- La data terminarii CCC1 veti intra imediat in CCC2.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii CIM pana ce al doilea copil va implini 1 an sau 2 ani, depinde ce varianta alegeti (atasati si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- Faceti acelasi lucru si la Primarie unde ati depus actele pentru CCC1.

2. - Indemnizatia pentru CCC2 este aceeasi cu aceea pentru CCC1.
- Depinde si ce indemnizatie aveti acum: daca optati pentru varianta pana la 1 ani ea nu va fi mai mare de 3400 lei, daca optati pentru varianta cu pana la 2 ani ea nu va fi mai mare de 1200 lei.

3. - Alocatia de stat (de 200 lei lunar) se acorda fiecarui copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dupa care ea va fi de 42 lei pana la implinirea varstei de 18 ani.
- Trusou si alte prime la nastere nu se mai acorda din iulie 2010.
Buna ziua,

Acest amendament cand va fi introdus in Ord. 111/2010, cand se va produce modificarea?
Cei de la guvernare gasesc mereu altceva de facut, in loc sa se ocupe de viitorul tarii!
Multumesc ptr. raspuns!
1. Cine sa stie cand se va modifica OUG 111/2010 si, mai ales, cum!?
2. Cand o sa apara actul normativ ne lamurim atunci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului nataliaz nataliaz Buna ziua, ma aflu in concediul de crestere copil pana in septembrie 2012. In luna august, cel tarziu, trebuie sa nasc cel de-al doilea copil. Cum se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea celui de al doilea copil sandamario sandamario Buna, Am si eu o intrebare, am un baiat de 1 an si 4 luni dupa care iau 200 de lei alocatie si 600 lei indemnizatie de crestere pt ca sunt studenta la zi, ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea celui de-al doilea copil inainte de incetarea primului ccc baietzika baietzika ma aflu in concediu crestere copil pana la doi ani cf legii inainte de 1 ian 2011. in august 2012 se incheie concediul. in oct 2011 voi naste al doilea. ... (vezi toată discuția)