avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Speta reparatii suprafata comuna bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Speta reparatii suprafata comuna bloc

Bun gasit,

In 2010 am solicitat comitetului executiv infiintarea unui fond de reparatii (pentru ca nu exista asa ceva) pentru refacerea hidroizolatiei la terasa casei scarii. Acest fond a fost aprobat in unanimitate.

Eu am apartamentul la et. 4/4 si desigur... infiltratii.

In 2012, dupa 2 ani de asteptare si cereri repetate adresate asociatiei, pentru ca nu s-au strans fonduri suficiente pentru demararea lucrarii de reparatie, am efectuat lucrarea pe cheltuiala proprie, pentru ca apartamentul a fost foarte afectat de infilitratii provenind de la terasa casei scarii.

Am inaintat dosarul (bonuri, facturi, chitante, fotografii etc) catre asociatie pentru decontarea cheltuielilor (materiale, manopera), insa presedintele o tot coteste, sub diferite pretexte: ca trebuia sa cer acordul proprietarilor, ca trebuia sa aduc o firma sa faca lucrarea (eu am adus PFA, cu acte, cu garantie etc), ca trebuia sa fac licitatie (pe banii mei!) s.a.m.d.

Avand in vedere ca aceasta lucrare trebuia efectuata de catre asociatie, si intr-un termen relativ scurt, iata ca dupa 2 ani de asteptare am fost nevoit sa scot din buzunar o suma maricica (2500 lei) pentru a imi proteja locuinta.

Ce as putea face in acest caz pentru a recupera suma cheltuita pe reparatiile la terasa casei scarii? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dahas , utilizator 18:57, 21 August 2012
O mica observatie am a face pe care sa o puneti in vedere presedintelui si anume ca asociatia de proprietari nu face licitatii (acestea se fac numai pentru cheltuieli din bani publici si accesarea lor de la bugetul fiecarui ordonator de credite), ci se face alegere de oferte.

Problema dv. cu aceasta recuperare de cheltuieli pe proprietatea comuna porneste, cred eu, de la faptul ca nu i-ati informat despre inceperea lucrarii, astfel incat sa-i obligati sa se implice macar cu actiunea de aprobare si monitorizare a lucrarii, desi ar fi putut sa nu neglijeze aceasta cerinta, cu atat mai mult cu cat era una de prioritate zero, ca sa zic asa.

Nu dv. trebuia sa cereti acordul proprietarilor, care acord nici nu se cere in cazuri de reparatii pe proprietatea comuna, acestea se decid in comitetul executiv, asa cum s-a si intamplat, se trece la strangerea fondurilor daca ele nu exista in fondul de reparatii si se porneste la treaba.
Ei ar trebui sa stie ce atributiuni au si ce obligatii presupune a fi in conducerea asociatiei de proprietari - intretinerea si buna administrare a proprietatii comune, deci si a terasei. Cu ce mijloace fac acest lucru aici este priceperea si vointa de a-si indeplini atributiile. Daca nu se pricep sau nu vor, atunci sa suporte consecintele sau sa fie alesi altii care se pricep si care vor.

Totusi, cred ca ar trebui sa stati de vorba inca o data cu comitetul, cu presedintele si sa le (ii) puneti in vedere ca veti cere aceaste cheltuieli prin instanta, lucru pe care sa-l si faceti, fara sa mai pierdeti vremea.
Sa cereti in instanta recuperarea sumei cu cheltuielile reparatiei si plata cheltuielilor de judecata pentru ca (,) conducerea asociatiei era obligata, mai ales ca a aprobat lucrarea in 2010, sa repare elementele de proprietate comuna. Este una din principalele atributii ale conducerii asociatiei si nu exista nicio justificare ca in 2 ani de zile nu au facut acest lucru.

Nu mai stati pe ganduri, treceti la treaba!
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
elga50, moderator
Nu ati precizat aspectele esentiale si anume
-daca anterior demararii lucrarii de hidroizolatie ati obtinut acordul din partea asociatiei de proprietari
-daca lucrarea de hidroizolatie a fost efectuata pe intreaga suprafata a terasei necirculabile sau strict aferent apartamentului dvs
Teoretic daca nu se poate solutiona amiabil recuperarea c/v lucrarii,singura varianta ,
ramane actiune in instanta - care insa nu garanteaza recuperarea sumelor
Va multumesc pentru raspunsuri.

In decursul celor doi ani de asteptare am tot pistonat, verbal si inscris, conducerea asociatiei sa faca demersuri...

au avut alte prioritati, gen cumparat cutii postale, in timp ce bucati de tencuiala de peste 1 mp suprafata (nu exagerez) se prabuseau de pe soclul terasei...

Suprafata reparata este total necirculabila, si nu include portiuni aferente apartamentului meu.

Si, da, i-am anuntat ca nu mai pot astepta, pagubele produse de infilitratii au afectat atat pereti, tavane, centrala termica, mobilier de bucatarie etc...

In timpul lucrarilor l-am chemat pe presedinte sa vada stadiul lucrarii si modul cum s-a desfasurat lucrarea.

Chiar si la final a venit sa verifice prin masuratori daca, cantitatea de materiale mentionata de mine in cerere corespunde (nr. suluri membrana).

Avand in vedere aceste aspecte, eu consider ca tot ceea ce am facut am facut cu informarea si stiinta reprezentantilor asociatiei.

Au venit atat administratorul sa evalueze stricaciunile, dar au venit, au vazut, au plecat.

Iar acum invoca lucruri puerile gen ca nu stiu ce vecin nu este de acord, ca cine mi-a aprobat mie efectuarea lucrarii si altele asemenea.

I-am anuntat ca voi apela si la instanta daca vor veni cu astfel de argumente in continuare.

Voi purta discutii cu ei saptamina viitoare si daca nu ajungem la un consens, voi apela la justitie.

Inca o data, va multumesc pentru interventii.

Acum lucrarea este facuta si nu ne putem intoarce in timp dar pentru alti proprietari ce vor trece prin asemenea necazuri este bine sa se stie ca asociatia este obligata sa execute reparatia terasei si nu un proprietar.
Apoi daca asociatia nu are bani suficienti, dumneavoastra cel mai afectat, care aveti banii pentru reparatie, ar fi fost foarte bine sa rezolvati prin asociatiei, chiar cu banii dumneavoastra.
Trebuia ca executantul sa incheie contract cu asociatia si sa execute lucrarea, cu deviz de lucrari, cu situatie de lucrari, cu receptia lucrarii si garantii. Executantul trebuia sa factureze asociatiei suma convenita si asociatia sa-i plateasca. De unde bani? De la dumneavoastra. Trebuia sa dati cei 2500 lei asociatiei pe baza de chitanta. Astfel acei bani erau in casieria asociatie, dumneavoastra nu aveati probleme cu documentele, iar asociatia, pe masura ce incasa banii de la ceilalti proprietari vi-i dadea inapoi pe baza de dispozitie de plata. Asa se facea totul pe baza de documente si, in cazul cand asociatia nu va dadea banii direct sau nu va dadea intreaga suma, putea sa faca unele compensari cu datoriile dumneavoastra viitoare catre asociatie... Si, daca ar fi fost sa ajungeti in instanta, aveati dovezile clare ale faptului ca ati dat bani asociatiei, ca trebuie sa recuperati...

Acum adunati-va dovezi (orice sesizare, orice rasouns, orice intelegere, promisiune scrisa, proces verbal..., facturi, chitante..) si actionati in instanta asociatia.
Cu tot respectul, dar daca faceam chestia asta, ramaneam si fara cei 2500 lei, si cu gaura-n tavan... sa fim seriosi! Aveti dreptate din pdv al circuitului banilor si al documentelor prin asociatie, dar cati presedinti si administratori realizeaza ca se afla acolo pentru a respecta si apara intereselor proprietarilor, si nu pentru a-si suplimenta veniturile?

Alte discuții în legătură

Reparatii terasa si refuz incasare plata aquarius aquarius 1. Am un garsoniera la etajul 4 (ultimul etaj) pentru care am efectuat in mod individual reparatiile la terasa aferanta acesteia in aug 2012, asta dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Refacere terasa ancatod ancatod buna ziua, de curand am cumparat una partament la etajul 4, ultimul nivel al blocului. Deasupra apartamentului era construita de mai multi ani o mansarda, ... (vezi toată discuția)
Administratorul refuza accesul pe terasa pentru reparatii pluviala Anca_gabi Anca_gabi Buna ziua, Am cumparat de curand un apartament la etajul 4/4 in sectorul 3. In urma cu cateva zile pluviala a pocnit de la ploi deasupra apartamentului meu. ... (vezi toată discuția)