avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune auto ca urmare a caderilor de zapada
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune auto ca urmare a caderilor de zapada

In situatia in care mi-a fost avariata masina in urma caderi de zapada de pe terasa blocului in care locuiesc, cum mi-as putea recupera banii platiti pentru reparatii?
Mentionez ca nu am casco, iar masina era parcata pe un loc de parcare special amenajat. Blocul de pe care a cazut zapada este chiar cel in care locuiesc, insa nu exista o asociatie de proprietari. Blocul este ANL, astfel ca fiecare locuitor nu este proprietar asupra apartamentului.
Cine va raspunde pentru daune?
Cel mai recent răspuns: Andreea Istrate , Avocat 18:55, 23 Februarie 2012
Codul Civil prevede obligația proprietarilor de clădiri de a lua măsurile necesare prevenirii producerii unor prejudicii cauzate de acel bun imobil.

E bine sa stiti ca se poate obține în instanță despăgubiri de la proprietarul sau propretarii clădirii, dar depinde de anumiți factori pe care instanța le ia în considerare înainte de a se pronunța cum in cazul dvs. este chiar blocul unde locuiti si nu aveti nici asociatie...

Ar fi bine sa mergeti la politie pentru a reclama si obtine dovada/autorizatie de reparatie , dupa aceea la asigurator pt dosar de daune.
Dupa cum am mentionat mai sus, nu am asigurare pt daune.
La politie oricum trebuie sa merg pentru contatare pt ca este vorba despre o masina avariata.
Ma intereseaza daca proprietarul blocului este ANL-ul sau Directia Generala de Administrare a Domeniului Imobiliar. Sa stiu cine va avea calitatea de parat.
E posibil sa trebuiasca sa urmez calea contenciosului si asfel va trebui sa ma adresez intai cu o plangere.
Proprietarii de clădiri au obligatia de a lua măsurile necesare prevenirii producerii unor prejudicii cauzate de acel bun imobil.
Deci și răspunderea pentru prejudiciile sau daunele cauzate de căderea zăpezii sau a gheții de pe acoperiș, cade teoretic în sarcina proprietarilor de imobile și poate atrage răspunderea civilă delictuală a acestora.
Lucrurile nu sunt insa, atât de simple, iar obținerea unei hotărâri definitive a unei instanțe privind obligarea proprietarului clădirii, la plata în solidar a costurilor de reparație a mașinii, nu este doar o formalitate...
Tocmai pt ca nu este o formalitate, intrb. Cazul nu este al meu, ci al unui client, dar voiam sa mai aflu opinii.
Locuintele ANL sunt proprietatea statului si se afla in administrarea autoritatilor administratiei publice locale.
Prin urmare, s-ar putea considera ca raspunderea ar apartine administratorului.
As chema in judecata ca parati atat DGAPI, cat si consiliul local, pentru siguranta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna masina provocata de zapada cazuta de pe acoperis sz_mse sz_mse Buna tuturor, In urma incalzirii vremii masina mea a fost avariata foarte urat in urma unei cantitati mari de zapada/gheata cazuta de pe acoperisul unui ... (vezi toată discuția)
Dauna gheata/zapada cazuta de pe bloc m564 m564 Buna seara, asociatia de locatari a fost data in judecata de o firma de asigurari pt recuperare dauna cauzata de caderea de gheata/zapada cazuta de la ... (vezi toată discuția)
Masina avariata de caderi de zapada Catalin167 Catalin167 Buna ziua. As dori sa intreb pe cei care cunosc legile mai bine decat mine care ar fi procedura corecta de urmat in cazul de mai jos. Am lasat ieri masina in ... (vezi toată discuția)