avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Un consilier juridic ce nu este inscris in nicio ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Un consilier juridic ce nu este inscris in nicio asociatie poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad?

Un cons. jur. cu vechime de peste 5 ani in specialitate, dar care nu a fost si nu este inscris in nicio asociatie/colegiu al cons. jur. si care isi desfasoara activitatea intr-o institutie publica, isi poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:32, 25 Februarie 2012
Da deoarece legea nu obliga sa fi inscris in colegiu. Dar sunt cazuri cand in instanta iti cere acea legitimatie sau un avocat poate ridica aceasta problema in fata instantei si nu cred ca ar cadea frumos sa nu o deti. Daca esti Consilier Juridic atunci trebuie sa ai o legitimatie cu care te poti legitima in fata instantei, chiar daca ai delegatie.
Din cate stiu, un cons. jr. ca sa poata reprezenta in instanta o societate com., ma rog, institutie publica, trebuie sa fie angajat cu CIM la acea institutie.
Noi la as. locatari, am apelat la serviciile unui cons. jr., toata treaba a fost ok, dar ne-au respins cheltuielile de judecata. Ne-au motivat chestia cu angajarea, bineinteles cu indicarea textelor de lege (acum nu le am la indemana, dar le am la serviciu).
Acum, daca nu este inscris intr-o organizatie profesionala profesionala - nu stiu, cred ca dasul ar trebui sa stie mai bine. Oricum, din informatii ”pe surse”, se pare ca functiile de cons. jr. si avocati se vor unifica (au aceleasi studii la urma urmei), fiind ocupatii liberale...
In mod normal, conform art. 12 din legea 514/2003, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
Apoi, art. 13 ne spune ce poate face juristul stagiar.
(1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie si la tribunale ca instanta de fond, la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale.
De retinut ca pentru a deveni definitiv, nu este suficient sa faci vechime de 2 ani, ci va trebui dat un examen de definitivat, la fel ca acela prevazut in legea pentru exercitarea profesiei de avocat.
Dar, in practica nici o instanta superioara (curte de apel, inalta curte) nu intreaba daca ai examen de definitivat, ci este suficient sa prezinti delegatia semnata de institutia pe care o reprezinti.
Indicat ar fi sa te inscrii intr-un colegiu, pentru ca beneficiezi de legitimatie,stampila, parafa, delegatier, iar cotizatia nu este chiar asa mare.
Oricum, examenele de definitivat se sustin de colegiul din judetul in care apartii, iar avantajul ar mai fi ca daca vrei sa te inscrii in barou (daca iei examenul) vei trece direct avocat definitiv.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Un CONSILIER JURIDIC nu poate reprezenta in instante decat PERSOANE JURIDICE (firme,institutii,etc).
Un CONSILIER JURIDIC se poate inscrie in colegiu NUMAI daca este ANGAJAT cu forme legale.
Consilierul Juridic nu poate niciodata reprezenta in baza legitimatiei decat in interesul firmei unde este angajat, DACA ACESTA NU MAI ESTE ANGAJAT CALITATEA SA DE CONSILIER JURIDIC INCETEAZA DE DREPT.
Un Consilier Juridic poate fi facut de RUSINE in fata instantei oricand de un avocat daca acesta nu este inscris in colegiu.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Paul Citiriga, Consilier juridic
aleodor27 a scris:

Un cons. jur. cu vechime de peste 5 ani in specialitate, dar care nu a fost si nu este inscris in nicio asociatie/colegiu al cons. jur. si care isi desfasoara activitatea intr-o institutie publica, isi poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad?


Intrebarea era alta, ne-am indepartat de la subiect.
In conditiile in care dvs. nu sunteti angajat, ci numit in functie intr-o institutie publica, (conform art. 2 din legea 514/2003), vi se aplica prevederile statutului functionarului public. (legea 188/1999).
Vedeti si art. 3 legea 514/2003.
(1) Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia.
Astfel, nu mai este valabila problema cu stagiar sau definitiv, pentru ca sunt alte clase si categorii, si nici chestiunea cu inscrierea in colegiu.
In legatura cu aceste clase, vedeti Reglementarile publicate in M.Of. Nr. 762/9.XI.2009, partea I., unde, la pagina 14, punctul B litera b) " Funcții de execuție pe grade profesionale din serviciile de contencios" sunt trecute clasele consilierului juridic.
[ link extern ]

CitirigaPaul a scris:

Un Consilier Juridic poate fi facut de RUSINE in fata instantei oricand de un avocat daca acesta nu este inscris in colegiu.


Nu te va intreba nimeni daca esti inscris in Colegiu, din moment ce ai imputernicire din partea institutiei, semnata si stampilata de conducatorul acesteia.
De altfel, reprezentarea in instanta poate s-o faca oricine are imputernicire din partea institutiei, dar daca nu are studii juridice, nu poate pune concluzii orale, decat scrise.


Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat pe baza de contract la o institutie publica orianadiana orianadiana as dori sa stiu daca pentru a fi angajat in functia de consilier juridic pe baza de contract la o institutie publica este obligatorie inscrierea in Colegiul ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic cu cim negrila negrila buna ziua, am lucrat la un srl 2 ani incadrata in functia de consilier juridic, in prezent lucrez la un alt srl de 4 luni tot cons jur. (contract individual ... (vezi toată discuția)