avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat


Buna ziua.
1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, dupa parerea mea, iar opiniile sunt diferite...Personal nu vad de ce ar fi necesar atata vreme cat nicio instanta nu solicita acest lucru, doar pentru a plati niste taxe??? , care raportate la salariul unui debutant sunt destul de mari..!!!
multumesc.

Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 23:09, 10 Septembrie 2009
Potrivit Legii nr.514/2003, pentru a exercita functia de consilier juridic nu este obligatorie inscrierea in tabloul consilierilor juridici (art.8), insa potrivit art.3 din Statut al profesiei de consilier juridic, profesia de consilier juridic se exercita personal de catre consilierul juridic inscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari, denumit in continuare Tablou, tinut de catre Colegiile Consilierilor Juridici din Romania.
Prin urmare, statutul adauga la lege ... :)
Stimate coleg....instantele nu solicita...sau credem ca nu solicita..insa au la dispozitie tabloul consilierilor juridici, pus la dispozitie de Colegiile consilierilor juridici.
Riscul la care te expui este altul....un avocat ..reprezentantul partii adverse poate invoca in dosar exceptia lipsei calitatii de reprezentare....cum combati aceasta..exceptie...cu imputernicirea? E posibil sa nu fie de ajuns...daca se urmareste "indepartarea ta ca aparator " in acel dosar...
Aveti dreptate, ridicarea exceptie lipsei calitatii de reprezentare este o problema, de care, spre norocul meu, nu m-am lovit pana acum. multumesc!
Se poate combate cu imputernicirea si cu Legea nr.514/2003 unde nu exista aceasta obligatie de inscriere in Tabloul Consilierilor Juridici , ci doar in statutul UCCJR :)

Sunt foarte multi c.j. care isi exercita profesia fara a fi inscrisi pe Tabloul C.J. si nimeni nu-i ia la intrebari ... Oare de ce? :-/

As vrea sa vad si eu un coleg avocat sau c.j care a cerut intr-un litigiu sa vada daca c.j. al partii adverse este isncris in tablou si daca nu a ridicat exceptia lipsei calitatii de reprezentant. ;)
Nu este obligatorie inscrierea pe Tabloul consilierilor juridici. Asa cum bine a punctat freeelis, Statutul adauga la lege, ceea ce nu este permis.
Nu veti avea probleme cu instantele.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Statutul profesiei de consilier juridic alx alx institutia in cadrul careia sunt angajata a primit un mail cu o adresa a Ministerului Justitei. pe scurt prin acest mail ni se transmite pe diverse ... (vezi toată discuția)
Cosilier juridic - pot sa ma inscriu in ccj? simona27 simona27 Am absolvit Facultatea de Drept acum doi ani, si m-am angajat la o firma ca jurist , neavand indrumator . As dori sa ma inscriu ca consilier juridic stagiar ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)