avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic angajat pe baza de contract la o ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic angajat pe baza de contract la o institutie publica

as dori sa stiu daca pentru a fi angajat in functia de consilier juridic pe baza de contract la o institutie publica este obligatorie inscrierea in Colegiul Consilierilor Juridici si obtinerea stampilei cu cod.
Cel mai recent răspuns: zerognost , utilizator 17:45, 16 Iunie 2012
Daca avem in vedere prevederile Legi nr. 514/2003, raspunsul este da, desi nu se bucura de o consacrare expresa, similara profesiei de avocat. Am in vedere spre exemplu dobandirea calitatii de consilier juridic definitiv. Cine iti atribuie aceasta calitate deca nu esti membru in vreun colegiu si in baza carei evidente sau prevederi legale. Fac precizarea ca prevederile acestei legi se completeaza cu prevederile Legii nr. 51/1995.
Raspunsul este in totalmente negativ ... unde este prevazuta aceasta obligatie in Legea nr.514/2003?
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Puteti ocupa functia de consilier juridic atat la o insitutie publica cat si la o societate privata fara a fi obligatoriu sa fiti inscris in Colegiul Consilierilor Juridici.
Exista un drept de a fi membru al unei asociatii profesiuonale, nu exista si o obligatie pentru consilierii juridici sa faca parte din CCJ. Legea 514/2003 reglementeaza profesia, acolo nu veti regasi nici o obligatie de a va inscrie intr-o asociatie profesionala.
Art. 8 din Legea nr.514/2003 :
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.

Intrutotul de acord ce cele postate anterior de @zerognost, puteti observa care sunt conditiile neceare pentru a fi consilier judiric .. conditii din care nu reiese obligativitatea inscrierii in CCJ.
Si atunci consilierul juridic angajat cu c.i.m. la o instituie, o poate reprezenta in orice instanta?nu ti se cere legitimatie ca esti inscris intr-un colegiu?am inteles ca doar la judecatorie, se poate.....

Alte discuții în legătură

Angajare ca jurist la firma privata NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, Un absolvent al Facultatii de Drept Al. I. Cuza din Iasi, care a profesat in alt domeniu, se poate angaja in acest moment ca si jurist in cadrul ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic ce nu este inscris in nicio asociatie poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad? aleodor27 aleodor27 Un cons. jur. cu vechime de peste 5 ani in specialitate, dar care nu a fost si nu este inscris in nicio asociatie/colegiu al cons. jur. si care isi desfasoara ... (vezi toată discuția)
Obligatie inscriere consilier juridic in ccj bellabianca52 bellabianca52 Buna ziua, Sunt Consilier Juridic si de doua saptamani la JS se cere legitimatia de Consilier Juridic. De-a lungul timpului am studiat Lg. 514/2003 si nu am ... (vezi toată discuția)